NA24.no


Kretsen rundt Vladimir Putin skal ha skjult summer tilsvarende flere milliarder kroner.
Kretsen rundt Vladimir Putin skal ha skjult summer tilsvarende flere milliarder kroner. Foto: Maxim Shipenkov (Ap)

– Putins venner har nettverk av selskap i skatteparadiser

Sist oppdatert:
Kretsen rundt Putin skal ha skjult summer tilsvarende flere milliarder kroner.

Den russiske presidenten Vladimir Putins nærmeste venner skjuler store pengebeløp i et nettverk av selskaper i skatteparadiser, ifølge en rekke medier som har samarbeidet om saken.

Les også: DNB hjalp kunder med å sette opp konti på Seychellene

Avsløringen dreier seg om hvordan mektige personer fra en rekke land bruker skatteparadiser til å skjule penger. Kretsen rundt Putin skal ha skjult summer tilsvarende flere milliarder kroner.

«Edderkoppen» i dette nettverket skal være musikeren Sergej Roldugin, som er en nær venn av den russiske presidenten, skriver Aftenposten.

Opplysningene om skatteparadisene stammer fra 11,5 millioner dokumenter som er lekket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca, som har base i Panama. I tillegg til den norske avisen har over hundre andre medieorganisasjoner samarbeidet om avsløringen. Den som først fikk tilgang til dokumentene, var tyske Süddeutsche Zeitung.

Ekstremt lav rente

I dokumentene går det fram hvordan flere milliarder i lån med ekstremt lav rente overføres fra statlige russiske banker til selskaper i skatteparadiser.

Les også: Lekkede dokumenter viser Messis bruk av skatteparadis

Det skal bare være ett eksempel på at et lån er blitt betalt tilbake i havet av lekket informasjon. Store aksjeposter i russiske selskaper blir angivelig overført mellom selskaper uten betaling, og i tillegg viser dokumentene hvordan det utbetales hundrevis av millioner kroner for konsulenttjenester som «råd om å investere i Russland».

Bruken av skatteparadis-selskapene, som Mossack Fonseca skal ha spesialisert seg på å administrere, skal ha bidratt til å gjøre Putins venner styrtrike.

PANAMA PAPERS: Panama Papers beskrives som tidenes største dokumentlekkasje. Ifølge Suddeutsche Zeitung, som først fikk tilgang til dokumentene, dreier det seg om 2,4 terrabyte med data. 106 nyhetsorganisasjoner har samarbeidet om å gjennomgå dokumentene.

Putin ikke nevnt

Putin selv skal ikke være nevnt i det omfattende materialet med et eneste ord. Et sentralt spørsmål er om cellisten Roldugin fungerer som stråmann for presidenten, skriver Aftenposten. I så fall kan det være Putin som egentlig kontrollerer mye av verdiene.

I de lekkede dokumentene går det fram at Roldugin står som eier av skatteparadis-selskaper som har mottatt atskillige milliarder fra statlige russiske banker og bedrifter.

Roldugin har ikke besvart spørsmål fra mediene som står bak avsløringen. Putins talsperson Dmitrij Peskov har ikke svart direkte på om Putin kontrollerer Roldugins selskaper, men antyder at mediesakene om skatteparadis-selskapene er et forsøk på å sverte Putin, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

– Hvis noen kommer med ærekrenkelser av Putin, vil vi ta i bruk hele arsenalet av juridiske virkemidler for å forsvare presidentens ære, sier Peskov. (©NTB)

NÆR VENN: Musikeren Sergej Roldugin er en nær venn av Russlands president og er gudfar for Putins datter Maria, ifølge avisa The Guardian.

Les også:

DNB-sjef Rune Bjerke: - Med dagens interne regelverk ville det ikke skjedd

Statsledere og politikere skjuler milliarder

106 redaksjoner i gravefellesskap

Islands statsminister kan bli felt av selskap i skatteparadis

Nordea også omfattet av Panama-saken

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere