NA24.no

– Satser på dollar igjen

Dollar Amerikanske dollar US Dollar
Dollar Amerikanske dollar US Dollar Foto: JO YONG-HAK (REUTERS)
Sist oppdatert:
Verdens største valuta er i ferd med å legge bak seg en sterk uke.

Bekymringer knyttet til om det vil ta tid før den globale resesjonen er over har de siste dagene økt investorenes etterspørsel etter den relativt trygge amerikanske valutaen.

NA24 – din næringslivsavis

– Det er et spørsmål om risikoaversjon og folk gikk tilbake til dollar. Risikoen for aksjemarkedet er på nedsiden, sier valutastrateg Antje Praefcke, ifølge Bloomberg.

Dollarindeksen, som følger valutaens ferd mot USAs seks største handelspartnere, stiger for andre dag på rad etter torsdagens amerikanske ledighetstall. Uken sett under ett er dollaren på vei mot en styrking på 0,3 prosent mot euroen. En euro koster nå 1,4 dollar. Tidligere fredag ble dollaren handlet til 1,3929 mot euroen, som er det sterkeste nivået siden 25. juni.

Dollaren koster nå 6,43 norske kroner. Siden nyttår har dollaren svekket seg med vel åtte prosent mot kronen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Elendige tall
Tallene fra det amerikanske arbeidsdepartementet viser at sysselsettingen utenfor jordbruket falt med 467.000 i juni. Det innebærer 6,5 millioner amerikanere har mistet jobben siden resesjonen startet i desember 2007. Ved utgangen av juni steg arbeidsledigheten til 9,5 prosent. Ikke siden august 1983 har ledigheten vært like høy.

Oppdaterte estimater viser at økonomene forventet at sysselsettingen ville falle med 365.000 i juni, mens ledigheten ville øke til 9,6 prosent.

Skal du ut å reise? – følg valutautviklingen her

Rapporten inneholder også revideringer av maitallene, og de viser at sysselsettingen falt med 322.000 og ikke 345.000 som opprinnelig ble meldt. Arbeidsledighetsraten lå i mai på 9,4 prosent.

– Dette viser at arbeidsmarkedet langt ifra kan friskmeldes etter to sterkere enn ventet tall siste to måneder, sa seniorforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning til NA24.

Les mer: Verste på 26 år

Skuffet over kronen
For få dager siden meldte kjempebanken Citi at de mener Norges Bank holder kronen unødvendig langt nede.

Banken beskriver rentekuttet Norges Bank gjorde ved styremøte den 17. juni som overraskende. Videre antyder Citi at mens den norske økonomien fremstår som en av de sterkeste globalt, bidrar sentralbankens avventende og negative holdning til å legge en demper på kronen.

Citi er likevel fortsatt optimistiske og spår en vesentlig sterkere krone i fremover.

Banken tror at kronen om 6–12 måneder vil bevege seg ned mot 8,10 mot euroen. Banken har videre satt et ideelt kursmål på rundt 7,40 kroner.

Les mer: Gigantbank skuffet over kronen

For ferieklare nordmenn koster et pund nå 10,52 kroner mens euroen står i 9,01 kroner. Mot dollaren koster en euro 1,4 dollar mens pundet har en pris på 1,63 dollar.

Valutabevegelsene kan være volatile fredag da det er fridag i USA.

Har du et næringslivstips – kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere