*Nettavisen* Økonomi.

– Skal på ferie for 230.000 kroner

Foto: Tommy H. Brakstad

Ivar Petter Røeggen knuste bankene. Nå kan saken gi store ringvirkninger.

22.03.13 12:32

Røeggen gikk til sak mot DnB etter at han kjøpte spareprodukter som viste seg å være elendige.

Etter å ha vunnet over DnB i Oslo tingrett, tapte Røeggen anken i Borgarting lagmannsretten. Røeggen anket så saken til Høyesterett, som først stoppet ankebehandlingen, men som så bestemte at den skulle bli fremmet. Behandlingen ble først fryst grunnet avveiing av en lignende sak.

– Takk for kampen!

Fredag har Høyesterett kommet fram til sin konklusjon, og her er det klart at de gir Ivar Petter Røeggen enstemmig medhold.

– Det var greit det her. Jeg skal reise hjem til Røeggen, sette meg i fjæra og reflektere over dommen, sier Røeggen til Nettavisen NA24.

– Retten har lagt vekt på forbrukernes interesser. Jeg håper andre nå også får en sjanse, sier Røeggen.

Og til DnB har han bare en ting å si.

– Takk for kampen!

Storbanken svarer med at Røeggen nå får pengene sine. De vil bli tilbakebetalt umiddelbart.

– Røeggen får pengene sine. Han har vært en fin fyr å ha med igjennom saken, sier kommunikasjonssjef Thomas Midteide til Nettavisen NA24.

Når pengene er på plass skal seieren nytes.

– Jeg skal bruke pengene på en ekstra fin ferie, sier seierherren og ler.

Tusenvis av kunder
Røeggen-saken har stor betydning, da det er en prinsippsak med potensial til å bli retningsgivende for tusenvis av lignende saker – og som kan koste bankene milliarder.

Derfor har Forbrukerrådet brukt betydelige ressurser på å støtte Røeggen, blant annet ved å dekke advokatregningene til John Christian Elden.

– Vii forventer at denne dommen vil være retningsgivende for de andre sakene, sier Randi Flesland til Nettavisen NA24.

– Det ville forundre meg om ikke mange av sakene som nå ligger på vent vil gå forbrukers vei. Jeg forventer at denne dommen vil være utslagsgivende, fortsetter hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tommy H. Brakstad

Den konkrete saken dreier seg om to spareprodukter Ivar Petter Røeggen kjøpte og lånefinansierte i DnB i 2000. Dette var aksjeindeksobligasjoner hvor en eventuell positiv avkastning ville avhenge av oppgang i aksjemarkedet.

Det banken i praksis gjorde var å plassere mesteparten av beløpet trygt, slik at det med renter ville være nok til å betale tilbake den originale investeringen etter seks år, slik garantien innebærer. En mindre del ble brukt til å kjøpe opsjoner som ville gi avkastning ved børsoppgang. I årene etter tusenårsskiftet var salg av garanterte spareprodukter en svært lønnsom og stor virksomhet for næringen.

Investeringen var finansiert med et fastrentelån med over 8 prosent rente.

Løpetiden var seks år. Aksjemarkedet gikk dårlig, og av en investering på 500.000 tapte Røeggen i alt cirka 230 000 kroner på lånerenter og gebyrer.

Røeggen fikk tilbakebetalt hovedstolen på 500.000 kroner, men hadde betalt renter og omkostninger på lånet. Han har krevd disse kostnadene tilbakebetalt fra DnB.

Banker kritisert
I ettertid har bankene fått hard kritikk for salget av denne typen produkter. Mange eksperter har hevdet at produktene har svært dårlig forventet avkastning på grunn av høye kostnader, og at bildet blir enda mørkere fordi kundene ofte har belånt investeringene, noe som gir ytterligere kostnader i forbindelse med bankenes marginer.

Bankene har ikke akseptert regnestykkene om dårlig forventet avkastning. Dessuten har man insistert på at selve investeringen og lånefinansieringen er to uavhengige forhold og ikke delt av en pakke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag