*Nettavisen* Økonomi.

– Tiden for å være subsidiert utkant er over

STORE INVESTERINGER: Nord-Norge kan oppleve investeringer på 1.000 milliarder kroner de neste 15 årene, ifølge fersk rapport. Her er Tromsø sett fra lufta. Foto: Ole Åsheim

Leo Grünfeld i Menon mener næringslivet i Nord-Norge står foran uante muligheter.

15.06.14 19:45

(NORD24): NHO, LO og Sparebanken Nord-Norge presenterte fredag sitt nye samarbeidsprosjekt: Agenda Nord-Norge.

På en pressekonferanse belyste de det store potensialet i landsdelen framover. Ifølge en fersk rapport fra Menon er det samlede investeringspotensialet i nord på 1.000 milliarder kroner de neste 15 årene.

– Næringslivet står overfor uante muligheter som vil doble investeringene i landsdelen. Med slike muligheter blir det attraktivt for investorer regionalt, nasjonalt og internasjonalt, sier Leo Grünfeld i Menon, til Nord24.

– En vekst ingen kunne tenke seg

For å gi et bilde av mulighetene i nord og hvor mye som faktisk kan skje på 15 år bruker Grünfeld noen eksempler:

– I 2003 ble ikke offshore leverandørindustri omtrent nevnt i Norge. Nå er det en global næring, sier han, og drar frem noen flere eksempler:

– Både Kristiansand, Drammen og Ullensaker har hatt en vekst som ingen kunne tenke seg for 15 år siden.

For Nord-Norge er det sjømat, prosessindustri med fornybar og petroleum som blir trukket frem som næringene med størst potensial for å bli verdensledende.

Et beløp så stort at.....

1.000 milliarder kroner er et så høyt beløp at de aller fleste ikke kan forestille seg hva det innebærer. For å sette det i et forståelig pespektiv bruker Grünfeldt disse nasjonale eksemplene:

Utbygging av Norges nest største funn av olje og gass på Utsirahøyden (Johan Sverdrup): 120 milliarder.

Fergefri E39: 150 milliarder.

Hele Nasjonal Transport Plan (NTP) fra 2014-2023: 273 milliarder.

– Ikke mer subsidier

Grünfeld i Menon understreker at det vil bli behov for både nasjonal og internasjonal kapital for å stimulere den ventede veksten.

– Det er lite utenlandsk kapital i nord idag. Flere må være med å dra lasset fremover.

– Når norsk økonomi bremser opp er mulighetsrommet i nord. Tallene er store, men det er ikke bonanza eller klondyke. Grunnlaget må legges over tid. Men det må være lønnsomt. Tiden for å være subsidiert utkant er over, sier Jan-Frode Janson, konsernsjef i Sparebank1 Nord-Norge.

Statsministeren kommer

Agenda Nord-Norge blir en konferanse i Tromsø 10. og 11. november i år. Dit kommer blant annet statsminister Erna Solberg (H), LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-direktør Kristin Skogen Lund.

Mer enn 400 personer fra næringsliv, politikk, akademia og fagforbund blir invitert. Arrangørene er klare på én ting. Vi må samarbeide bedre i nord hvis vi skal realisere potensialet.

– Noen ganger ser vi tendenser til at den berømmelige skinnhua ødelegger utsikten. I stedet for å kjekle internt og bedrive kretsmesterskap, må vi rette blikket til det nivået vi skal befinne oss på. I verdensklasse, sier initiativtakerne Trond Skotvold (NHO), Rita Lekang (LO) og Jan-Frode Janson (Sparebanken Nord-Norge).


Les flere saker fra Nord24 her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag