NA24.no

– Tror REC har en lys fremtid

Sist oppdatert:
Analysesjef mener det er mest «lys bak skyene» innenfor solenergibransjen. Les hva du bør du satse på i 2009.

– Solenergisektoren er en industri som har vært inne i en skikkelig krise, men innen sol er det kanskje lettere å se lys bak skyene enn i andre bransjer, mener analysesjef Stig Myrseth i Orion Securities – tydelig tilfreds med eget ordspill.

NA24 - din næringslivsavis

Han mener den kommende uken på Oslo Børs blir spennende, men poengterer at vi i Norge lenge har stått unna for dårlige nyheter.

– Positiv opplevelse
I forrige uke sendte en skuffende krisepakke for den amerikanske banksektoren de toneangivende utenlandske børsene ned 3-5 prosent i forrige uke. REC og StatoilHydro løftet imidlertid hovedindeksen på Oslo Børs marginalt opp.

Nå skal blant annet disse selskapene til pers. De store børsgigantene legger frem tall neste uke, og Myrseth er mest spent på solgiganten REC, eller Renewable Energy Corporation om du vil. De legger frem tall onsdag.

– Når det gjelder REC tror vi resultatfremleggelsen kan være en positiv opplevelse. Vi tror tallene blir gode, og den største katta er allerede ute av sekken. Det har vært usikkerhet rundt et anlegg i Moses Lake, men der har selskapet allerede gått ut og varslet utsatt oppstart, sier Myrseth til NA24.

Tro på solenergi
Han tror selskapet kan nyte godt av økt optimisme til sektoren på verdensbasis.

Med Barack Obamas inntog i det hvite hus, har vår viktigste stormakt fått en administrasjon som er langt mer positiv til fornybar energi enn den forrige. Når det gjelder solindustrien er en nemlig helt avhengig av subsidier for å drive lønnsomt.

– Derfor er det en god nyhet at stimulansepakken i USA inneholder betydelige subsidier til solenergi. Vi ser at USA satser på det, sier analysesjefen.

– Raketten vil fyres av
Han fremhever at det ikke er noen bransjer hvor den langsiktige veksthistorien er like troverdig som i solenergibransjen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

– I dag er bransjen i krise, men raketten vil snart fyres av, sier han, og peker på subsidier i USA i første rekke. Han mener solenergi vil være konkurransedyktig uten subsidier i 2012, og mener oppsiden etter dette er ubegrenset.

Nå ser Myrseth frem til nok en spennende uke på børsene over hele verden, men mener markedet i stor grad er preget av usikkerhet og nervøsitet. Analysesjefen tror fremtiden til den amerikanske bilindustrien vil være et viktig tema den neste uken, og poengterer at bilindustrien er enormt viktig for den amerikanske økonomien.

Utbombet aksjemarked
– Resultatsesongen er stort sett ferdig i USA, men i Norge går det fortsatt på høytid. Det beste en kan håpe på er at resultatene vil være nøytrale. De vil neppe være kilde til oppgang, fordi selskapene har vanskelig for å spå om utviklingen videre og det er stor usikkerhet til konjunkturer og råvarepriser, sier han.

Både Myrseth og aksjesjef Ståle Bjørnstad i Handelsbanken mener de negative resultatene i stor grad er priset inn markedet, og at fallhøyden ikke er stor på de nivåene vi i dag befinner oss på.

– Aksjemarkedet er utbombet, og nedsiden er neppe stor i de brede indeksene, mener Myrseth.

Yara og StatoilHydro
Men det er ikke bare REC som legger frem tall den kommende uken. Tirsdag legger blant annet Yara International og StatoilHydro frem til, og Norsk Hydro skal i ilden sammen med REC på onsdag.

LES MER: Skjebneuke på børsen

Myrseth tror ikke aksjemarkedet vil reagere like mye på resultatene til Yara og StatoilHydro, om ikke noen store bomber vil slå ned på bunnlinjen. Og denne bomben vil for begges vedkommende i så fall være valutatap på gjeld i dollar.

– Vi vil både i Yara og StatoilHydro kunne se valutaeffekter som vil påvirke bunnlinjen negativt. Men normalt skal ikke disse valutatapene bety noe i et normalt aksjemarked, fordi markedet bør se gjennom slike ting. Disse selskapene har gjelden sin i dollar, og taper dermed på en svak krone, men de har også inntektene sine i samme valuta, som på sin side virker positivt, sier han.

Utviklingen fremover
Han mener det store spørsmålet heller vil være hvordan utviklingen fremover. Hvordan vil markedet for gjødsel være? Og hvordan ser StatoilHydro-ledelsen på investeringsnivået og produksjonsutviklingen fremover? Hva skjer med utbyttet?

– Men å spå fremtiden i dagens marked er det egentlig ingen som klarer, sier Myrseth.

Derfor er det sikre investeringer som gjelder i tiden fremover.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere