NA24.no

-Tyskerne raserer hyttemarkedet

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Sjeføkonom spår 25 prosents prisfall for danske feriehus.

Svenske sommerhus er svært populære objekter for nordmenn på hyttejakt. Nå kan det lønne seg å heller lete i Danmark.

NA24 - din næringslivsavis

Fredag kom den offisielle boligprisstatistikken fra Danmarks Statistikk, som er dyster lesing for danske sommerhuseiere. Prisene på sommerhus falt 2,2 prosent første kvartal i år.

Norske Statistisk sentralbyrå offentliggjorde samtidig tall som viser at det ble omsatt ni prosent færre hytter i andre kvartal i år her hjemme, sammenlignet med andre kvartal i fjor. Prisene på det som ble omsatt var likevel ti prosent høyere.

Les mer: Dette betaler vi for boligdrømmen

Tidligere har hytteprisene i Danmark vært skånet for ellers fallende eiendomspriser, men nå står vi foran et prisstup også i hyttesegmentet, mener sjeføkonom i Christian Tegllund Blaabjerg i Saxo Bank.

- Tyskerne kommer ikke
Til avisen business.dk sier han en negativ kjedereaksjon, med utspring i labre økonomiske utsikter i land lenger i sør i Europa, er i ferd med å skylle inn over det flate landet.

- Et sommerhus i rimelig stand koster 1.000 euro å leie i høysesongen. Jeg tror at det blir for mye for tyskerne, og at de uteblir, fordi det kun er et spørsmål om tid før Tyskland går i resesjon, sier han, og fortsetter:

- Noe av det første de vil spare på er ferie. Det kommer til å gå ut over sommerhuseierne i Danmark.

Ned med en fjerdedel?
Han bedyrer videre at prisene på sommerhus vil falle med 10 prosent det kommende år, mens fallet over tre år kan bli så stort som 20-25 prosent.

Når det gjelder boligeiendom har prisene falt med 1,9 prosent på ett år, ifølge statistikken. Tidligere statistikk fra Realkreditrådets (som kun omfatter bolighandler med belåning) viste kun 0,4 prosents fall.

Det er eierleilighetene som trekker ned, de har falt med 9,3 prosent på 12 måneder, ifølge statistikken. Realkreditrådets statistikk viser 8,7 prosents fall.

NB. For at utlendinger skal få kjøpt hus i Danmark må det rettes en søknad til dansk departement der det redegjøres for hvorfor man ønsker å eie hus i landet. Regelverket er strengt, men har man en tilknytning til landet av en eller annen art, finnes det smutthull!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere