NA24.no

– Vi er dobbelt så syke som svenskene, jo!

Foto: Foto
Sist oppdatert:
Ekspert med klare råd til arbeidsministeren.

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) møter partene i arbeidslivet tirsdag for å diskutere IA-avtalen.

– Dobbelt så høyt
– Det er noe feil med IA-avtalen når Norge har et dobbelt så høyt sykefravær og cirka 30 prosent høyere uføretrygd enn Sverige. Sverige har en karensdag og 80 prosent sykelønn, sier advokat Nicolay Skarning i Kvale til Nettavisen.

Advokaten mener ikke at Norge bør kopiere Sverige blindt:

– Kronisk og alvorlig syke skal alltid kunne innvilges 100 prosent sykelønn, men alle andre må kunne tåle en egenandel ved sykdom, ikke for å straffe, men for å hindre den store utstøting av arbeidslivet som vi ser i Norge i dag, fortsetter han.

– Mer lønnsomt å være hjemme

Skarning vet det ikke er populært å kreve egenandeler fra folk, men mener vi er vant til det i andre sammenhenger, og at det er såre nødvendig:

– LO fikk gjennomslag for 100 prosent sykelønn i 1978 og vil ikke fire på dette, men organisasjonen bygger på feil prinsipp når det er mer lønnsomt å være hjemme enn på jobb; Sykmeldte sparer transport- og andre jobbkostnader og «belønnes» ved å holde seg passive og hjemme. Derfor har vi fått så mange syke og uføre her i landet, sier han.

– Men tenk; Hvis vi kan halvere sykefraværet og redusere uføreandelen i Norge også – og bruke pengene mer fornuftig, ifølge Skarning.

– Det går an å komme LO noe i møte ved at en ny IA-avtale fastslår at sparte midler ved lavere sykelønn og karensdager settes av til for eksempel kompetanse-, pensjons- eller lønnsfond, som skal komme alle ansatte til gode. Da tar man på sett og vis ikke bort opparbeidede rettigheter, men flytter innretningen på dem for å underbygge arbeidslinjen; Det skal lønne seg å møte på jobb, mener eksperten.

– IA-avtalen bør gravlegges
Skarning, som i denne saken opptrer helt «uavhengig» – ga i 2011 ut en bok om sykefravær.

Hans ankepunkt er at dagens møte er viktig fordi IA-avtalen aldri har fungert:

– Den har aldri virket og går ut til jul. Møtet har betydning for folk flest fordi IA-avtalen har beskyttet sykelønnsordningen de siste 12 år, uten å nå målet om 5,6 prosent sykefravær. Gravlegges avtalen, ligger sykelønnen åpen for endringer når politikerne tør, sier Skarning – med en klar oppfordring til arbeidsminister Robert Eriksson:

– Arbeidsministeren bør i møtet med partene kreve at det settes inn lavere sykelønn eller karensdager i IA-avtalen for å få den til å virke. Spørsmålet er om partene sammen med regjeringen tør å tenke nytt, og kan stole på hverandre. Hvis ikke de setter inn økonomiske insentiver i avtalen denne gangen bør forhandlingene avsluttes og IA-avtalen overføres til historiebøkene, sier Skarning.

Dagens IA-avtale ble inngått 24. februar 2010 og løper ut 2013. Regjeringen og partene i arbeidslivet skal sammen jobbe for et mer inkluderende arbeidsliv til beste for den enkelte arbeidstaker, arbeidsplass og samfunnet.

Kilde: Regjeringen

Det sesong- og influensajusterte sykefraværet var 6,5 prosent i 2. kvartal 2013, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).


– Må stille krav
Skarning finner det ironisk at Bedriftsforbundet ikke er invitert til dagens møte.

– Der skal de som er enige, juble om en 12 år gammel avtale som ikke virker, sier han oppgitt.

Arbeidsdepartementet avviser kritikken:

- Møter i Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd er et møte for partene i IA-avtalen. Siden Bedriftsforbundet ikke er en av organisasjonene i IA-avtalen er de naturlig nok heller ikke med på møtet, sier seniorrådgiver Gro Ørsal i presse- og kommunikasjonsseksjonen hos Arbeidsdepartementet til Nettavisen.

Støtter Skarning
Norges Lastebileier-Forbund (NLF) støtter forslaget fra advokat Nicolai Skarning, og ber administrasjonen arbeide for økt avtalefrihet innenfor IA avtalen.

Administrasjonen bes videre arbeide for ytterligere utvidelse av adgangen til å avtale fleksible ordninger innen sykelønn og arbeidstid der bedriften har et tillitsmannsapparat som representerer arbeidstakerne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere