NA24.no

-Vi har ingen ønsker om å hemmeligholde hvor pengene kommer fra

Det finnes ingen fullstendig oversikt over hvem som finansierer oppdragsbasert forskning for petroleumsnæringen. Foto: BA
Det finnes ingen fullstendig oversikt over hvem som finansierer oppdragsbasert forskning for petroleumsnæringen. Foto: BA
Sist oppdatert:
Erlend Jordal i Norsk Olje og Gass tror mangel på oversikt over privatfinansiert forskning skyldes at ingen har tenkt på å opprette et slikt register.

(VEST24.NO): Det mangler en koordinert oversikt over hvor pengene til norsk petroleumsforskning kommer fra. Det skriver Den nasjonale forskningsetiske komite for naturvitenskap og teknologi (NENT) i en rapport til norske universiteter.

– Dette er et varsku for om forskningen er tilstrekkelig uavhengig, sa NENT-leder Øyvind Mikkelsen på et møte i UiB-regi forrige uke, skriver Vest24.

– Det ligger selvsagt ikke noe ønske fra vår side om å hemmeligholde hvilken forskning som blir finansiert av private aktører, såkalt oppdragsforskning, sier Erlend Jordal, som er informasjonssjef for næringslivspolitikk.

- Stilt spørsmål ved forskningen

Norsk Olje og Gass er en interesse - og arbeidsgiverorganisasjon for oljeselskapr og leverandørbedrifter.

En av delkonklusjonene i rapporten fra NENT var at det er vanskelig å skaffe en fullstendig oversikt over hvem som betaler for privatfinansiert forskning ved universitetene. Det kan føre til at det blir stilt spørsmål ved forskningen, mener utvalget.

LES OGSÅ: Uklart hvem som betaler for petroleumsforskning

Jordal mener det ikke er noe i veien for å opprette et register, men gir noen forutsetninger for at det skal fungere.

Må gjelde alle

– For det første må det gjelde all slik forskning, for eksempel også medisin.

– Det må heller ikke føre med seg et omfattende byråkrati, legger han til.

Informasjonssjefen påpeker at det kan være vanskelig å trekke klare grenser for hva som utelukkende er petroleumsforskning. Mye av den forskningen som gjøres i petroleumssektoren, kan brukes i forbindelse med for eksempel vindparker, påpeker Jordal.

Mye til fornybar

Både han og stortingspolitiker Per-Rune Henriksen (Ap), tidligere statssekretær i Olje og energidepartementet og nå medlem i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, påpeker at det blir brukt langt mer penger på fornybar forskning enn på petroleumsforskning.

– Petroleumsvirksomheten står for over en femtedel av vårt brutto nasjonalprodukt og nær en tredjedel av samlede investeringer i Norge. Det er helt nødvendig å ha et høyt aktivitetsnivå, sier Henriksen, som mener det ikke er det offentlige sin oppgave å få oversikt på oppdragsforskningen.

– Etter min mening må det være den enkelte forskningsinstitusjon som må vurdere hvilke oppdrag de vil ta på seg ut fra kapasitet og kompetanse, sier Henriksen.

Les flere saker fra VEST24 her.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere