NA24.no

– Vi må godta mer overvåking

Advokat Ketil Lund (t.h.) advarer mot mer overvåkning, men politikerne mener vi må godta det.
Advokat Ketil Lund (t.h.) advarer mot mer overvåkning, men politikerne mener vi må godta det. Foto: Anette Karlsen (NTB scanpix)
Norge er på full fart mot å bli et overvåkingssamfunn, advarer tidligere høyesterettsdommer Ketil Lund.

Terroradvarselen i forrige uke har pustet nytt liv i debatten om samfunnstrygghet kontra personvern.

– Vi lever i en annen tid nå, med en stadig større terrortrussel – som er reell, sier stortingsrepresentant og medlem av justiskomiteen Ulf Leirstein (Frp) til NTB, som svar på Lunds bekymring.

– De fleste av oss må godta mer overvåking dersom vi skal være på alerten overfor disse miljøene, sier han.

– Skremmende

Ketil Lund, som ledet Stortingets granskingskommisjon for de hemmelige tjenestene (Lundkommisjonen) på midten av 1990-tallet, sier til Klassekampen fredag at overvåkingsinteressene i den vestlige verden er blitt skremmende offensive.

– Utviklingen mot et totalt overvåkingsregime der alle våre personlige kjennetegn og all vår gjøren og laden blir tilgjengelige for staten, er akselererende, mener han.

Han regner med at Politiets sikkerhetstjeneste vil få videre fullmakter som følge av forrige ukes terroralarm.

– I realiteten dreier det seg om tilvenning av befolkningen til stadig mer overvåking, sier Lund, som mener terrorfrykten er blåst ut av proporsjoner.

Ytterliggående

Nestleder i justiskomiteen Anders B. Werp (H) tar avstand fra Lunds påstander.

– Vi må ikke gå fra en ytterlighet til en annen i debatten. Ingen er tjent med en mistenkeliggjøring av sikkerhetstjenestene, sier Werp til NTB.

– Vi har en sindighetskultur i Norge, som er verdifull og viktig å ta vare på, sier han og presiserer at det er for tidlig å si om terroralarmen var unødvendig.

– Det er viktig at vi stoler på de faglige vurderingene til sikkerhetstjenestene. Det er et politisk ansvar å sørge for at vi ikke undergraver deres mulighet til å ivareta sikkerhet.

– Folk godtar

Verken Werp eller Leirstein frykter at behovet for sikkerhet vil gå utover personvernet.

– Stortinget har en høy bevissthet på balansen mellom samfunnssikkerhet på den ene siden, og rettssikkerhet og personvern på den andre, sier Werp.

Saken er heller motsatt, mener Leirstein, som hevder politikerne er mer tilbakeholdne enn folk flest når det gjelder overvåking.

– Det virker som om folk godtar mer overvåking for å kunne føle seg trygge, sier han. (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere