*Nettavisen* Økonomi.

1 av 4 bruker boligen som kontant-maskin

Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea (venstre) og administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren. Foto: Nordea / Privatmegleren

25 prosent av landets boligeiere har brukt boligen for å få ut penger til økt forbruk.

Det viser en undersøkelse Infact har utført for Nordea og Privatmegleren.

- Boligen er blitt en cashmaskin og en skikkelig sparegris. Først og fremst viser undersøkelsen at mange opparbeider seg betydelige verdier i boligen som er mulig å nyttegjøre seg underveis gjennom refinansiering, sier administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren.

Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea bekrefter at mange bruker boligen for å få økt kjøpekraft. Undersøkelsen går ikke inn på hva pengene er benyttet til utover "å skaffe penger til noe annet" med boligen som utgangspunkt.
- Har man økonomien i orden, en lav gjeldsgrad og boliglånet nedbetales samtidig som taksten øker er det ikke noe i veien for at boligeiere kan ta ut deler av verdien. Men det er viktig å tenke godt gjennom behovet, hvordan man bruker disse midlene og konsekvensene, sier Reitan.

Boligverdiene har økt mer eller mindre sammenhengene i 25 år. Grethe W. Meier i Privatmegleren mener boligen er den feteste sparegrisen norske forbrukere har.

Nødvendig
- Fordi boligen gir muligheter i takt med at verdien stiger og gjelden reduseres, sier hun.

Elin Reitan påpeker at mange boligeiere også refinansierer med tanke på oppgradering og modernisering. Cirka halvparten av alle boligeiere har i en tilsvarende Infact-undersøkele oppgitt at de bruker rundt 500.000 kroner på oppussing.

- Det er et betydelig beløp, og dette er ikke penger man har liggende under madrassen. Derfor blir refinansiering løsningen for mange. Om dette er et godt eller dårlig økonomisk valg avhenger av flere faktorer. På den ene side tapper du boligen for verdier og gjør økonomien din mindre robust . Men på den andre side vil oppgradering og oppussing øker verdien på boligen, sier Reitan.

Ansvarlig gruppe

De som i størst grad bruker boligen til å refinansiere, er aldersgruppen 30-44 år. - Dette er dagens småbarnsforeldre, og gjerne en gruppe med mange økonomiske forpliktelser. Disse har også vært boligeiere en stund og er derfor i en posisjon hvor de kan refinansiere. Hele tre av ti i denne aldersgruppen har refinansiert boligen for å skaffe penger til noe annet, sier Reitan.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag