1 av 4 klager til Forbrukerrådet handler om bil

Én av fire saker som Forbrukerrådet behandler, handler om konflikter relatert til bil - og i særdeleshet bruktbilkjøp.

Én av fire saker som Forbrukerrådet behandler, handler om konflikter relatert til bil - og i særdeleshet bruktbilkjøp.

- Det er mye som kan gå galt med en bil, og det koster å reparere.

Forbrukerrådet la tirsdag frem statistikk for hva slags saker de har gått inn og behandlet i året som gikk.

Totalt fikk de inn nær 100.000 henvendelser, som kokte ned til at det ble behandlet 5593 klagesaker. Av disse var hele 26,9 prosent saker relatert til bil.

Ikke bare er det den desidert største kategorien, det økte både i andel og antall fra 2012.

Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet. Foto: (CF-Wesenberg/kolonihaven.no)

- Bilen er en stor investering, og vi er avhengige av den for å få hverdagen til å gå rundt. Det er også mye som kan gå galt med en bil, og det koster å reparere. Det betyr at mye står på spill økonomisk også for selgeren. Alt dette øker konfliktnivået og med det behovet for en nøytral megler, Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice.

Fløynes sier til Nettavisen at det i veldig stor grad handler om konflikter som oppstår i forbindelse med bruktbilkjøp mellom privatpersoner.

- Det er typisk at man kjøper bil gjennom nettet, og der det er to uprofesjonelle pater. Dermed er en ikke alltid like flink på å skrive kontrakt, gjøre undersøkelser på forhånd og lignende. Den typiske saken er at en kjøper bil, finner en feil og vil heve kjøpet eller kreve rabatt, sier hun.

Ifølge Forbrukerrådet har de løst saker for 185 millioner relatert til biler.

- En feil på en bil koster fort en del å rette opp i, og det er nok grunnen til at hver fjerde klage handler om nettopp bil, sier Flønes, og føyer til at klagerne krever selgerne for gjennomsnittlig drøyt 40 000 kroner, og oftest for omlag 10 000 kroner.

Forbrukerrådet har laget en egen veiledning for bilkjøpere for å få luket ut de vanligste konfliktpunktene.

Men det er ikke alltid det handler om penger. Enkelte ønsker å klage for prinsippets skyld.

- Det har også en del å si at folk virkelig føler seg dårlig behandlet. Ofte hører vi at «det er ikke pengene, det er prinsippet».

På de to neste plassene i Forbrukerrådets statistikk finner man håndverkertjenester og byggevarer.

- De vanligste konfliktene her er dårlig utført arbeid eller at det er gjort en del tilleggsarbeid som ikke er avtalt, som som dermed gir en betydelig ekstrakostnader, sier hun.

Saker om blir behandlet i Forbrukerrådet, blir behandlet som rådet som en nøytral megler, der forbrukerne slipper å betale noe. Resultatet er i utgangspunktet juridisk bindene, og 77 prosent av sakene blir avsluttet etter behandling her.

Men det at en sak blir tatt opp av Forbrukerrådet, er ikke noen garanti for at du vinner frem.

- Tallene viser at rundt 60 prosent av klagene vinner frem, sier direktøren.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.