*Nettavisen* Økonomi.

1 milliard iTunes

Torsdag ble sang nummer 1.000.000.000 lastet ned fra Apples iTunes-tjeneste. Veksten er tiltagende.

23.02.06 22:37

(NA24): Torsdag annonserte Apple at en milliard sanger er lastet ned fra selskapets musikktjeneste iTunes Music Store.

- Jeg håper alle kunder, artister og ledere i musikkselskaper tar seg tid i dag til å tenke over hva vi har oppnådd sammen i løpet av de siste tre årene. Over en milliard sanger er nå lovlig kjøpt og lastet ned verden over, noe som representerer en betydelig kraft mot piratkopiering av musikk og for fremtiden for musikkdistribusjon, etter hvert som vi beveger oss fra CDer til internett, sier Apple-sjef Steve Jobs i en pressemelding.

Apple lanserte iTunes i april 2003. Etter ett år var 70 millioner sanger lastet ned. I juli i fjor var tallet en halv milliard. Den første halve milliarden tok altså over to og et kvart år, den andre syv måneder.

Dominerer
Programvaren iTunes og spilleren iPod dominerer markedet for nedlastbar musikk, med over tre fjerdedeler av markedet. Apple har solgt over 40 millioner iPod-er, siden lanseringen i 2001. 14 millioner ble solgt bare i fjerde kvartal 2005.

iPod kan brukes uten iTunes, og sanger fra iTunes kan overføres til andre spillere, men det er ingen tvil om at de to Apple-produktene passer så godt sammen at mange velger å bruke begge deler.

iTunes Music Store selger enkeltsanger for 99 cent i USA - 8 kroner i Norge - i tillegg til hele albumer, og etter hvert videoer, TV-show og lydbøker.

Apples musikkbutikk inneholder nå 2 millioner ulike sanger, 3.500 videoer, 35.000 podcasts og 16.000 lydbøker. Selv om det er my musikk på iTunes, er utvalget fortsatt preget av mange hull i utvalget.

Ikke bare begeistring
Ikke alle i musikkbransjen er overbegeistret over suksessen til iTunes. Mange i bransjen mener brukerne i større grad kjøper noen få enkeltsanger i stedet for hele CDer, og at man dermed taper inntekter. Dessuten mener mange at prisene pr. sang burde kunne varieres, avhengig av hvilken musikk det er snakk om.

I tillegg misliker nok mange i musikkbransjen Apples dominerende plass, og ønsker flere konkurrenter på banen. En mulig konkurrent kan være nettbutikken Amazon, men ingenting er foreløpig bekreftet fra det holdet.

PS: Sang nummer en milliard var «Speed of Sound» med Coldplay, lastet ned av Alex Ostrovsky fra Michigan i USA, melder Apple. Han vinner en iMac-PC, ti (!) iPod-er med kapasitet på 60 gigabytes samt et gavekort på 10.000 dollar for bruk i iTunes Music Store.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag