*Nettavisen* Økonomi.

10 millioner jentefostre abortert i India

Foto: Dibyangshu SARKAR (AFP PHOTO)

Ultralyd har ført til at det fødes stadig færre jentebabyer i India.

10.01.06 10:55

(NA24): En ny studie som ble publisert i det britiske legetidsskriftet The Lancet mandag, avslører at så mange som 10 millioner jentefostre kan ha blitt abortert i India de siste 20 årene.

Mange indiske familier ønsker at deres førstefødte skal være en gutt. Utbredelsen av ultralyd de siste tiårene har gjort det mulig for familiene å avsløre kjønnet på fosteret, og mange har derfor valgt å ta abort dersom fosteret er en jente.

- Å få en jente er sosialt og følelsesmessig akseptert dersom familien allerede har en gutt, men en datter er ofte ikke ønsket dersom paret allerede har en jente, sier professor Shirish Sheth ved Breach Candy Hospital i Mumbai i en kommentar til studien.

- En datter blir sett på som en utgift. Ettersom hun vanligvis vil tilhøre sin kommende ektemanns familie, vil testamentet hennes tilfalle andre. I samfunn der medgift fortsatt eksisterer, kan utgiftene til dette være enorme, fortsetter Sheth.

Myndighetene har innført en lov som forbyr leger å røpe kjønnet for foreldrene, men studien viser at praksisen med abort av jentefostre er langt mer utbredt enn antatt.

Ifølge studien, som ble ledet av dr. Prabhat Jha ved University of Toronto, «mister» India 0,5 millioner jentebabyer hvert år. Ifølge Jha er det et konservativt anslag, skriver International Herald Tribune.

Indiske helseeksperter håper den nye dokumentasjonen vil føre til at myndighetene strammer inn abortlovverket enda mer.

Kina opplever det samme problemet som India på grunn av reglene om at hver familie bare kan få ett barn. I Kina finnes det om lag 40 millioner flere ungkarer enn single kvinner.

I India var det 945 kvinner for hver 1000. mann i 1991. Tallet hadde sunket til 927 ti år senere.

Her kan du lese flere nyheter fra NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.