NA24.no

10 tips om boligskatten

Foto: Shutterstock (Shutterstock/Huseiernes Landsforbund/Montasje)
Sist oppdatert:
Dette mener Huseiernes Landsforening at du bør sjekke før du leverer selvangivelsen.

Peter Batta og Huseiernes Landforening er ute med en liste over ting knyttet til boligen du bør sjekke i selvangivelsen. I årets selvangivelse er det særlig omleggingen av reglene for boligskatt som gir folk flest hodepine.

Her er listen til Batta:
1. A. Ligningsverdi boligeiendom. Her er skatteårets mye omtalte nyhet: Verdien er utregnet etter det areal du oppga i fjor høst, og den er i tillegg basert på boligtype, byggeår og beliggen¬het. Formuen settes til 25 prosent av verdien for din primærbolig, men 40 prosent av sekundær¬boliger, for eksempel utleieboliger. Har du ikke oppgitt areal ennå, er 30. april siste frist! Ellers blir ligningsverdien fastsatt skjønnsmessig.

B. Ligningsverdi fritidseiendom. Reglene her er som før, og for 2010 skal 2009-verdien brukes med et tillegg på 10 %. Grensen mellom bolig og fritidseiendom blir viktig. Her heter det: Skillet mellom boligeiendom og fritidseiendom skal bygge på karakter/særtrekk ved eiendommen. Det er ikke avgjørende hvordan eiendommen faktisk brukes.

2. Urimelig høy ligningsverdi? Selv med de nye reglene kan det være grunnlag for å få verdien satt ned. Er lignings¬verdien høyere enn 30 % av markedsverdien av din bolig eller fritidsbolig, skal den settes ned hvis du krever det. Du må kunne dokumentere markedsverdien, enten ved takst, meglers verdi¬vurdering eller på annen måte.

3. Renter og alle omkostninger ved lån er utgifter du kan trekke fra. Husk at dette også om¬¬fatter formidlingsprovisjon, etableringsgebyr, gebyr for prioritetsvikelse etc.

4. Er en mulig gevinst ved salg av bolig skattefri? Har du eid boligen i minst ett år, og brukt minst halvparten som egen bolig minst ett år av de siste to, er en slik salgsgevinst skattefri. Pass på at du verken flytter ut eller inngår avtale om salg (aksepterer kjøpers bud) for tidlig! Her har flere brent seg!

5. Er et mulig tap ved salg av bolig fradragsberettiget? Har du IKKE eid boligen i minst ett år, eller IKKE brukt minst halvparten som egen bolig minst ett år av de siste to, er et slikt tap fradragsberettiget. Pass på at du selger eller flytter ut i tide!

6. Hva med pendlerbolig? Også bolig du bor i på grunn av arbeid, kan selges skattefritt eller skattepliktig etter reglene i punkt 4 og 5 over. Men fritaket omfatter ikke en mulig utleid del av pendlerboligen!

7.Skattefri leieinntekt i enebolig. Leier du ut mindre enn halvparten av leieverdien (OBS: Arealet er ikke avgjørende, og husk at små hybler er mer verdt per kvm enn store familie¬boliger!), er inntekten skattefri. Derimot er det slutt på 100 % skattefri utleie av HELE boligen, som man før kunne gjøre forutsatt at leieperioden var mindre enn halve kalenderåret. Nå er regelen at du i slike tilfeller kan leie ut for inntil kr 20.000 skattefritt. Men brytes grensen, blir hele nettoinntekten beskattet (med 28 %).

8. Skattefri leieinntekt i tomannsbolig. Eier du en tomannsbolig, er inntekten fra utleie av den del du ikke bor i, skattefri. Det gjelder selv om leieverdien av denne er høyere enn leieverdien av den delen du bor i. I tillegg kan du leie ut inntil halvparten av leieverdien av den delen du selv bor i.

9.Møblert utleie. Er utleien du driver skattepliktig, kan det være greit å leie ut fullt møblert. Er møblene slike som du selv bruker før og etter leieforholdet, og dette ikke varer mer enn tre år, kan du hvert år føre 15 % av brutto leie til fradrag i leieinntekten.

10. ”Utleie” til barna. Husk at om voksne barn bruker en bolig du eier, vederlagsfritt, kan skatteplikt oppstå. Løsningen er å la dem betale de løpende utgifter; fellesutgifter, forsikring, vedlikehold og slikt. Da oppstår ingen skatteplikt for fordelen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere