Når dette skrives er spotprisen på strøm oppe i over 80 øre per kilowattime, eller over 1 krone inkludert mva - den nærmer seg det dobbelte av normal strømpris og ligger godt over 2018-nivå.

For en husholdning kan dette gi ganske store utslag på strømregningen. Men selv nå om vinteren er det ganske mye du kan gjøre for å dempe regningssjokket - nesten helt uten å investere noe som helst.

Under følger seks gode råd fra Smarte Penger og fire råd til. Dette kan de aller fleste av oss få til:

1. Lavere temperatur om natten

Senk innetemperaturen på natten med et koblingsur eller andre tekniske løsninger, råder Rune Pedersen i Smarte Penger.

Ut fra investeringskostnaden er dette den mest lønnsomme av alle enøk-investeringer. Særlig hus som lekker varme (fra 70-tallet og eldre) har høy lønnsomhet med koblingsur da det reduserer varmetapet, typisk under natten.

Vi fant koblingsur til denne bruken til rundt hundrelappen.

Du kan forvente å redusere strømregningen med 10 prosent ved nattsenking. Senker du i tillegg temperaturen på dagtid på ukedagene når du er på jobb, kan du forvente å totalt spare 15 prosent.

Sjekke hvor mye du kan spare på å senke nattemperaturen med denne kalkulatoren.

Koblingsuret kobles til panelovnen og innstilles på ønsket start- og stopp-tidspunkt. Du må prøve deg frem. Kanskje oppstart en time før du står opp kan holde dersom du har mange panelovner.

2. Senk innetemperaturen

En besparelse på 5 prosent på oppvarmingen oppnås ved å senke temperaturen med én grad, opplyser Pedersen.

Anbefalte temperaturer:

Oppholdsrom 20-22

Kjøkken 20

Gang/Entré 18

Soverom15

Bad 22-24

Du kan trolig innetemperaturen en grad eller to uten at du merker det. Klarer du det, sparer du ca 10 prosent.

Sjekk hvor mye du kan spare ved å senke temperaturen med denne kalkulatoren.

3. Skru av lyset

Du kan tjene noe på å skru av lyset. En lampe som lyser med 60 watt hele året, koster deg ca 400 kroner i året.

Hvis du i gjennomsnitt klarer å ha en 60 watts pære skrudd av to timer mer per dag, sparer du ca 30 kroner. Det er altså ikke all verdens potensial på å skru av lyset. I tillegg er vanlige glødepærer forbudt, slik at sparepærer og LED-pærer har overtatt.

Halogen bruker nesten like mye energi for å produserer lys som de gamle glødepærene. Disse er det lønnsomt å skifte ut med LED-pærer der det det lar seg gjøre (LED-pærene er ikke like kraftige som de sterkeste halogen-pærene).

Beregning av lønnsomhet av sparepære, LED og halogen.

Er det termostat i rommet, hjelper det svært lite å skru av siden lys er varme (i de "gamle" pærene).

På lys som skal stå på mye og være funksjonelt lønner det seg å bruke sparepærer. De er en del dyrere, men varer fire ganger lenger, og bruker bare en femtedel av strømmen.

Sjekk hvor mye du kan spare med denne strømsparingskalkulatoren for lyspærer.

4. Sparedusj

En vanlig dusj bruker ca. 20 liter i minuttet. Hvis du dusjer i ti minutter, koster det deg ca. seks kroner med en strømpris på 80 øre per kwh.

En sparedusj halverer forbruket av varmtvann og dermed også prisen. En sparedusj koster ikke stort, bare sørg for at den er av god kvalitet.

I en husholdning på fire som dusjer hjemme 250 ganger i året hver, koster dette 6.000 kroner. Med en halvering av kostnaden sparer du 3.000 kroner.

Sjekk hva du kan spare med denne kalkulatoren.

En annen mulighet er jo ganske enkelt å dusje i kortere tid.

5. Luft riktig!

Når du skal lufte, skal ikke vinduene stå litt oppe hele tiden. Det er mye bedre å lufte kort og effektivt. Noen minutter på vidt gap er bra.

Du slipper ikke ut på langt nær så mye varme når du lufter på denne måten. Hvor mye du sparer, er helt avhengig av luftevanene dine. Er det dårlige, kan du spare 1.000 kroner i året.

6. Tett vinduene!

Tettelister i vinduer vil sørge for mindre varmetap. Tommelfingerregelen er at det koster like mye å tette et vindu som det du sparer på et år. Fra år to er dermed innsparingen din ca. 50 kroner per vindu.

7. Bruk elektronikk og hvitevarer fornuftig

Kan du kvitte deg med med noen elektriske duppeditter eller bruke dem sjeldnere? Ifølge strøm.no er det absolutt noe å hente på å vøre mer bevisst på dette. Elektriske apparater kan slås helt av når de ikke er i bruk, i stedet for å stå i "standby"-modus.

Og bruk de store strømslukerne i huset fornuftig. Tørketrommelbruken kan kanskje reduseres? Moderne vaskemaskiner og oppvaskmaskiner har gjerne et ECO-modus: mer langvarige programmer som bruker mindre strøm.

8. Tining og oppbevaring av mat

Tin opp fryst mat i kjøleskapet og avkjøl varm mat før du setter det i kjøleskap eller fryser, anbefaler strøm.no.

Dette bidrar til å holde temperaturen i både rommet og kjøleskapet/fryseren jevn, og dermed bruker du mindre energi. Varm opp maten mest mulig effektivt med lokk på kjelen, samt rett størrelse på stekeplata til den stekepanna eller kjelen du skal bruke.

9. Åpne døra til vaskerommet

Hvis rommet blir for varmt, reduseres trommelens effektivitet og den bruker unødig mye strøm, Dessuten fordeler du varmen utover i hjemmet, hvis du åpner døra, påpeker Hafslund, som også har dette tipset:


10. Fyll oppvaskmaskinen til randen!

Unngå mest mulig oppvask for hånd. Oppvaskmaskiner bruker kun 10-14 liter vann pr. gang, og det er vanskelig å bruke mindre enn dette selv med en liten mengde oppvask.