*Nettavisen* Økonomi.

100 mill. i potten

Revisorene sliper knivene for å kuppe Statoil/Hydro. 100 millioner kan være i potten.

24.01.07 10:35

Snart begynner konkurransen om å revidere den nye oljegiganten.

- Jeg går ut i fra at Statoil er en interessant klient for et revisjonsfirma, sier infosjef Ola Morten Aanestad i Statoil, til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

En revisor NA24 har snakket med hevder kontrakten for det nyfusjonerte selskapet er verdt minimum 100 millioner kroner - i hvert fall det første året. Ettersom det nye fusjonerte selskapet har ambisjoner om å operere mye i utlandet kan revisjonsfirmaet se frem til flere fete år. Jo mindre organiserte land nye Statoil/Hydro opererer i, desto dyrere er revisorregningen, hevder kilden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ernst & Young leder an
I 2005 brukte Statoil totalt 36,5 millioner kroner i revisjonshonorarer. Revisorfirmaet Ernst & Young reviderer oljeselskapet - i hvert fall inntil videre.

- Det er generalforsamlingen som har mandat til å velge revisjonsfirma. Ernst & Young er Statoils revisor inntil generalforsamlingen bestemmer noe annet, sier Aanestad.

Når det gjelder Hydro er regnestykket mer komplisert. Hydro brukte totalt 90 millioner kroner på revisor i 2005. NA24 har spurt både Hydro og Hydros revisor i Deloitte om hvor mye av dette som går til olje- og gassdivisjonen.

Hydro-revisjon for 90 mill
Revisjonsarbeidet for Hydros olje- og gassvirksomhet kan være verdt rundt 50 millioner kroner.

Hydro omsatte for 175 milliarder kroner i 2005. Olje- og gassvirksomheten omsatte for over halvparten av dette, hele 90 milliarder kroner. Denne delen står også for over 90 prosent av driftsresultatet til Hydro i 2005. Det er rimelig at minst en tredjedel av revisjonshonoraret dekker olje- og gassdelen. Men det kan være minst halvparten, ettersom revisjonsarbeidet for aluminium skal være enklere.

Om vi legger sammen begge tallene, samt plusser på litt for ekstraarbeidet det blir for fusjonen, er 100 millioner et naturlig anslag for revisjonskontrakten. I dag er det Deloitte som er Hydros hovedrevisor. Over 70 millioner gikk i 2005 til dette selskapet. Halvparten gikk rett til Deloitte i Norge.

Deloitte mister mye Hydro
Det som er sikkert er at samme firma får revisjonsansvaret for olje- og gassvirksomheten til Hydro som til Statoil.

- Revisjonen av Hydros olje- og gassvirksomhet går inn i nytt fusjonert selskap. Det blir Ernst & Young inntil noen måtte bestemme noe annet, sier Kristin Brobakk, informasjonssjef i Hydro til NA24.

Dermed kan Ernst & Young se frem til en gullforgylt revisorkontrakt, mens Deloitte taper penger. Deloitte Norge håvet inn rundt 35 millioner kroner på Hydro i 2005.

Men kampen er ikke avgjort. Det er som sagt opp til generalforsamlingen å ta en avgjørelse på revisorfirma. Det kan bli en knallhard kamp mellom revisjonsfirmaene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.