Gå til sidens hovedinnhold

100 mister jobben i Jøtul i Norge

100 ansatte mister jobben på Kråkerøy og 70 i Danmark når ovnsprodusenten Jøtul flagger ut.

Jøtul flytter ut store deler av virksomheten på Kråkerøy utenfor Fredrikstad og Vissenbjerg i Danmark til Polen.

100 ansatte mister jobben på Kråkerøy og 70 i Danmark mister jobben, fikk de ansatte opplyst på allmøtet mandag.

- En sorgens dag

- Dette er en sorgens dag, sier sekretær Anette Johansen i Fellesforbundets klubb på Jøtul til Nettavisen. Hun er selv fjerde generasjon i den tradisjonsrike industribedriften, som har holdt det gående på Kråkerøy i over 100 år.

Hun forteller at de ansatte har fått opplyst at bearbeidingsavdelingen, monteringsavdelingen og emaljeavdelingen berøres, men at støperivirksomheten fortsetter.

- Nødvendig med endringer

- Vi har jobbet nært med våre nye eiere, OpenGate Capital, for å planlegge for en bærekraftig framtid for Jøtul. Etter år med tap, var det nødvendig med dyptgripende endringer for å oppnå lønnsomhet. Ansatte i Norge og Danmark vil dessverre bli berørt når vi flytter deler av produksjonen til Polen, uttaler administrerende direktør Nils Agnar Brunborg i Jøtul ifølge pressemeldingen som ble sendt ut mandag ettermiddag.

Brunborg opplyser at selskapet har valgt å beholde støperivirksomheten fordi den er kjent for høy kvalitet og er konkurransedyktig. Videre vil Kråkerøy beholde salg- og markedsføring og lagerfunksjon og hovedkvarteret vil forbli i Fredrikstad.

Jøtul AS har 280 ansatte på Kråkerøy i Fredrikstad. Mandag ble alle kalt inn til allmøte, meldte Fredrikstad Blad. Til sammen har selskapet 540 ansatte.

Tapte 339 millioner kroner i fjor

Det var på forhånd kjent at Jøtul var i tunge økonomiske problemer. I fjor tapte selskapet svimlende 339 millioner kroner fra en omsetning på 493 millioner kroner. Det skyldes blant annet en nedskrivning på 241 millioner kroner.

Selskapet hadde dessuten en negativ egenkapital på 237 millioner kroner.

Tidligere i år ble Jøtul overtatt av det amerikansk investeringsfirma, OpenGate Capital, med base i Los Angeles, USA.

Jøtul var tidligere eid av familien til Ap-leder Jonas Gahr Støre og er opphavet til hans formue. I februar gikk oppkjøpsfondet Ratos, som har eid Jøtul siden 2006, ut og fortalte at de hadde solgt selskapet for 360 millioner kroner. Kjøper var amerikanske OpenGate Capital, et annet oppkjøpsfond.

Kommentarer til denne saken