1000 lite viktige

Foto: (Scanpix)

Boka om de 1000 påstått viktigste personene i Norge er et stort og meningsløst arbeid.

09.09.08 08:21

(NA24-KOMMENTAR): Onsdag presenterte Aschehoug Forlag en fornyet utgave av boka «Hvem er hvem», i et nærmere 700 siders format. Det er 15 år siden sist dette sludderet ble gitt ut, og mange har kommet til og gått fra. Av forskjellige grunner. Men strengt tatt ikke fordi de har blitt mer eller mindre viktige. Det er om lag 4,5 millioner viktige mennesker i dette landet.

Så hvem er da viktigst?
Ifølge bokredaktør Knut Olav Åmas dreier det seg om et bilde av det norske samfunnet anno 2008. Aftenpostens debatt- og kronikkredaktør har hatt med seg tidligere Høyre-politiker og undervisningsminister Kristin Clemet og tidligere hovedtillitsvalgt Rolf Utgård i Kværner i dette såkalte arbeidet. Så rent politisk har bredden vært stor. Og resultatet sikkert stort nok – i forhold til komiteens utgangspunkt og idé. Men det forteller oss likevel ingen verdens ting som holder ut over kveldskaffen.

Mektige folk
- Kulturlivet er i stor grad med i boka, men akkurat på ti-på-topp-listen valgte vi mektige bakmenn, sa Åmås på pressekonferansen. Hvilket fikk Cappelen Damms mangeårige forlagsmann Anders Heger til å uttale til Aftenposten:

- Dette kan man ikke ta alvorlig. Det er som man skulle sagt at Ibsens forlegger var viktigere enn Ibsen selv, eller at Chaplins sponsor var viktigere enn Chaplin.

Ord i rett tid. Eller på feil sted, om man vil. For dette prosjektet burde vel strengt tatt forties. Når det gjelder de viktigste folk i mediebransjen, har redaksjonskomiteen oppsiktsvekkende nok satt kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas på topp. Med Amund Djuve, sjefredaktør i nisjeavisen Dagens Næringsliv, på andre plass. Bernt Olufsen, sjefredaktør i Norges største avis, Verdens Gang, er funnet verdig en plass blant de ti viktigste generelt i landet, som det heter i boken.

Speil på veggen
Lille speil på veggen der, og alt hva det medfører: Dette er vel utelukkende laget av folk som har behov for å holde seg inne med dem som er inne. Og representerer den norske «elitens» behov for å utøve den sportsgrenen som svenskene så elegant kaller «ömsesidigt onanerande».

Og dermed har det ingen betydning for dem som virkelig er viktige: Folk flest.

Så ikke løp og kjøp!

Dag Solberger frilansjournalist og spaltist i NA24.

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.