*Nettavisen* Økonomi.

10.000-grensen brast før helgen.

Foto: SHANNON STAPLETON (REUTERS)

Amerikanske investorer tar penger av bordet før helgen setter inn.

18.10.09 01:20

Fredag ble en trist avslutning på en ellers fin børsuke i USA.

NA24 - din næringslivsavis

På onsdag brøt den velkjente Dow Jones Industrial-indeksen gjennom den psykologisk viktige 10.000-poenggrensen for første gang på over et år, men den klarte ikke å holde løpet helt inn. Indeksen falt 0,67 prosent til 9.995,91 poeng, mens brede S&P 500 var hakket verre med en nedgang på 0,81 prosent til 1.087,68 poeng. Nasdaq Composite kom inn midt imellom med et fall på 0,76 prosent til 2.156,80 poeng.

Børsene på Wall Street legger likevel bak seg en god uke, med en oppgang på 1,51 prosent for S&P 500 siden forrige fredag.

Dagen er for øvrig blitt preget av historiens største tiltale om ulovlig innsidehandel noensinne reist mot et hedgefond.

Les mer: Innsideskandale ryster Wall Street

Et lyspunkt for dagen, sett med norske øyne, er oppgangen i oljeprisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Montasje

Oljerally
Fredag klatret novemberkontrakten på den amerikanske lettoljen 1,2 prosent til 78,53 dollar per fat. Så høy har ikke prisen vært før på denne siden av nyttår.

Les mer: Årsbeste for oljen

Prisen på det sorte gullet får hjelp av blant annet redsel for ytterligere fall i dollarkursen. Harvard-professor Niall Ferguson uttalte idag at han tror på et fall på opptil 20 prosent mot euro for den amerikanske valutaen, for å bøte på det amerikanske handelsunderskuddet.

Les mer: Tror på rekordlav dollar

Flere av tungvekterne har det siste døgnet presentert sine tall etter tredje kvartal i dag, og tallene har fått en blandet mottagelse. På makrofronten har det kommet flere skuffelser. Blant annet har forbrukertilliten falt til 69,4 poeng. Sentimentmålingen fra Universitet i Michigan er foreløpig for oktober og har vist en blandet utvikling de siste månedene. I forkant ventet økonomene en oppgang til 73,5 poeng og det er hovedsakelig forventningene som trekker ned.

Les mer: Skuffende fall i tilliten

At industriproduksjonen ble bedre enn forventet klarer ikke å demme opp for reaksjonene i markedene. Tall fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve viser at industriproduksjonen steg med 0,7 prosent. Markedet hadde forventet en økning på 0,2 prosent. I tillegg øker kapasitetsutnyttelsen til industrien.

Les mer: Knallsterke amerikanske industritall

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Anindito Mukherjee

Skuffelser
Fredag får børslokomotivene Bank of America og General Electric mye fokus. Begge selskapene skuffer, og resultatene blir sett på som en virkelighetssjekk for investorer som har blitt oppmuntret av sterke resultatrapporter tidligere i uken.

- Å se GE s inntjening falle så mye sier litt om økonomien og man må virkelig stille seg spørsmål om hva slags økonomisk gjeninnhenting som finner sted. Dette er ikke en god start på dagen, sier sjefstrateg Paul Mendelssohn ved Windham Financial Services til nyhetsbyrået Reuters

Storbanken Bank of America har tatt store nedskrivninger på kredittporteføljen sin og tap på lån drar ned resultatet.

I tredje kvartal fikk banken et tap på 0,26 dollar per aksje, mens de i samme kvartal året før la frem et overskudd på 0,15 dollar per aksje. Analytikerne hadde forventet et tap på 0,21 dollar per aksje.

Les mer: Stortap for amerikansk storbank

General Electric fikk halvert sitt resultat, men klarer likevel å levere noe bedre enn markedet hadde forventet. Verre er det på topplinjen som ikke helt innfrir. Likevel mener konsernsjef Jeffrey Immelt at situasjonen er i ferd med å stabiliseres.

Les mer: Halvering fra amerikansk kjempe

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: John MacDougall/AFP/Scanpix

Viser bedring
Torsdag kveld kom Google med sitt resultat, og de leverte godt over forventningene. Inntektene fra annonsene øker og resultatet ble bedret med 27 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Det skjer til tross for at finanskrisen har vært godt over ett år. Igjen viser selskapet at de er i stand til å overraske positivt.

Flere meglerhus har oppgradert anbefalingen og kursmålet for Google etter selskapet nå gjør at analytikerne må justere opp estimatene.

Les mer: Imponerende fra Google

Verre er det med IBM som ikke helt klarer å følge den samme utviklingen. Selv om IT-selskapet leverer helt ok tall så er det ikke nok til virkelig å overbevise markedet. I forbindelse med at Intel la frem tidligere i uken har forventningene til selskapene som er eksponert innen IT-segmentet steget. Et av problemene til IBM er at de ikke har klart å øke omsetningen og resultatforbedringen kommer gjennom kostnadskutt.

Les mer. Gode tall, men fall

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -0,67 % til 9.995,91 poeng

S&P 500 -0,81 % til 1.087,68 poeng

Nasdaq Composite kom -0,76 % til 2.156,80 poeng

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag