108.000 nordmenn er mindre verdt

Foto: VIDAR LANGELAND (Bergensavisen (BA))

Sjekk om du er en av disse.

28.08.11 21:32

Kredittbyråene avgjør om du er kredittverdig eller ikke. Sjekk hvor mange poeng du må ha for å være ”verdig”.

Kredittinformasjonsbyråene verden over er i vinden som aldri før. Det skapte furore da kredittbyrået S&P 5. august var så frekke å nedgradere kredittverdigheten til USA fra AAA til AA+. Få dager etter måtte S&P-sjefen ta sin hatt og gå.

Det er ikke bare land som blir kredittratet. Stort sett alle økonomisk aktive mennesker i utviklede land har en kredittrating. I Norge har kredittbyråene en kreditt-karakterutskrift på hele 4,2 millioner nordmenn.

Rangerer deg fra 0 til 100
Døgnet rundt hele året beregner datamaskinene ut hvor mange poeng du er fortjent til. Kredittopplysningsbyråene opererer med ulike poengskalaer.

- Vår skala går fra 0 til 100. De som får mindre enn ti poeng får som oftest avslag på søknaden om kreditt, poeng mellom 11 og 18 betyr at personen må gjennom en ekstrakontroll og poeng mellom 19 og 100 gir godkjent, sier analytiker Karl-Olaf Aanerud i AAA Soliditet til NA24.

Han opplyser at gjennomsnittlig kredittscore i Norge er 57,41 poeng. Det er cirka 108.000 personer over 18 år som har en poengsum mindre enn 10 poeng.

Ulike kriterier
Avanserte statistiske modeller ligger bak utregningene.

- Det er ikke en variabel alene som avgjør en persons kredittrisiko, men kombinasjonen av flere. Det er også svært individuelt hvordan kundene tolker tallene. Selskaper i ulike bransjer, med ulike markedsstrategier og risikovurderinger kan ha svært forskjellig tilnæring til scorekortet, sier Aanerud.

En bank kan velge å ha en fast regel om at personer under 25 år ikke skal innvilges kreditt eller at personer med en eller flere betalingsanmerkninger skal avslås kreditt, selv om kredittscoren er god nok.

- Av konkurransemessige hensyn kan jeg ikke røpe nøyaktig hvordan vi beregner poengsummen, sier Aanerud.

Mange kilder
Hovedgrunnlaget for byråenes beregningsmodeller er informasjonen de får fra følgende kilder:

Brønnøysundregistrene (Løsøreregisteret, Foretaksregisteret, Enhetsregisteret, Regnskapsregisteret)

Skattedirektoratet

Folkeregisteret

Norsk Eiendomsinformasjon

Forliksråd

Inkassoselskaper

By- og Sorenskrivere

Drar ned poengsummen
Faktorer som drar ned din kredittscore er:

Betalingsanmerkninger

Hyppige andresseendringer

Sterkt varierende inntekt

Lav og/eller synkende inntekt

Om du er innehaver av enkeltmannsforetak med negativ betalingshistorikk

Alder – yngre scorer mindre enn eldre.

Sjekk din egen poengsum
Ønsker du å få vite hvilken score du er god for kan du kontakte ett av kredittopplysningsbyråene. Vær forberedt på å betale liten avgift.

- Hos oss kan kredittsjekken enkelt gjennomføres via telefonen eller via pc`en, opplyser Aanerud.

Send "db" mellomrom og ditt "personnummer" til 2272 fra din egen mobiltelefon. Det er viktig at telefonen er registrert på deg privat, og ikke på et firma, siden dette sjekkes automatisk mot personnummeret. Dette gjøres for at bare du og ingen uvedkommende skal kunne sjekke din kredittverdighet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.