1,1 meter for høyt - fikk 130 000 i bot

KRANGLING: Naboene har vært svært engasjert i byggesaken på Frogner Ring. Tomta ble skilt ut av en eksisterende eiendom for noen år siden, og i fjor ble den kjøpt av Sørensen eiendom, som har bygget hus der. De de imidlertid oppdaget at nabovarselet ikke stemte med huset som ble bygget, varslet de kommunen, som nå har delt ut kraftige bøter. Foto: ANDERS HEDEMAN

KRANGLING: Naboene har vært svært engasjert i byggesaken på Frogner Ring. Tomta ble skilt ut av en eksisterende eiendom for noen år siden, og i fjor ble den kjøpt av Sørensen eiendom, som har bygget hus der. De de imidlertid oppdaget at nabovarselet ikke stemte med huset som ble bygget, varslet de kommunen, som nå har delt ut kraftige bøter. Foto: ANDERS HEDEMAN

Byggfirmaene av en bolig på Frogner havnet i trøbbel da kommunen oppdaget at huset er høyere og større enn de ga tillatelse til. Etter et halvt år, kraftige bøter og et ras av naboklager, er det fortsatt usikkert hva som vil skje med huset.

19.09.14 21:48

(TA.NO): Byggesaken i Frogner Ring har skapt hodebry om mye arbeid for utbyggerne, kommunen og naboer siden eneboligen sto ferdig i februar. Kommunen mener de har fått uriktige eller villende opplysninger fra utbyggerne, og har gitt kraftige bøter for ulovlighetene. Nå kommer saken på politikernes bord, skriver Telemarksavisa.

Eneboligen med sekundærleilighet sto ferdig ved starten av året. Noen naboer oppdaget at huset var høyere enn det var vist i nabovarslet, og varslet kommunen. Kommunen kom på tilsyn, og oppdaget at det faktiske bygget er i strid med tillatelsen som de hadde gitt. Huset er plassert 1,1 meter høyere i terrenget enn utbyggerne fikk lov til. Sekundærleiligheten ble også vesentlig større. Tegningene som ble gitt til naboene var dessuten forskjellig fra hvordan det ble.

Bøter på 130 000

I vår ga kommunen bøter på totalt 130 000 kroner til de som har utført arbeidet. Det er gitt bøter til Sørensen maskin AS, som har stått for grunnarbeidet, Arkitektkontoret Henning Karlsen, som er ansvarlig søker og Vestlandshus Grenland AS, som har stått for tømrerarbeidet. De har klaget på bøtene, og på tirsdag kommer denne klagesaken opp til politisk behandling.

– De har bygget ulovlig, altså noe annet enn vi har gitt tillatelse til. Derfor har vi gitt dem bøter, sier saksbehandler Frode Johannessen i kommunen.

TA har vært i kontakt med flere naboer som reagerer kraftig på byggingen, og mener bygget fremstår som en tomannsbolig.

Mener han ikke har ansvar

Henning Karlsen har forklart at han oppdaget at underetasjen hadde blitt større enn de godkjente tegningene viste, noen dager før tilsynet. Han hevder at den tiltenkte kjøperen avtalte utvidelsen direkte med håndverkerne, uten at Karlsen som ansvarlig søker fikk beskjed, og han mener at han ikke har noe ansvar for utførelsen av bygget siden han ikke er ansvarlig byggeleder.

– Jeg tror saken blir som det fremkommer i klagebrevet mitt til kommunen, og utover det har jeg ikke noe å tilføye, sier Henning Karlsen til TA.

Kommunen tilbakeviser at Karlsen ikke har noe ansvar. De påpeker at han har et overordnet ansvar for at rutiner følges.

Tom Einar Sørensen, som leder utbyggingsselskapet Sørensen Eiendom, sier til TA at han ikke kjenner så godt til saken.

– Jeg vet ikke så mye om det. Jeg er utbygger og leier inn firmaer til å gjøre jobben jeg har laget en plan for. Da må de spille kortene sine riktig overfor kommunen, sier Sørensen.

- Har skjedd en glipp

Han mener at samarbeidspartnerne har vært uheldige, og langt ifra er noen cowboyer i bransjen.

– De er ryddige, ordentlige folk, og det som har skjedd er en glipp. Men de må stå for feilen de har gjort, sier han.

Saken har rullet og gått siden starten av året. I mellomtiden har Vestlandshus Grenland AS, som utførte tømrerarbeidet, gått konkurs. Det skjedde 8. september. Skal kommunen kreve inn boten på 60 000 kroner, må de levere krav til konkursboet. Rådmannen anbefaler politikerne at klagen ikke skal tas til følge. Hva som skal skje med bygget, er en annen sak. Det skal svært mye til for at utbyggerne må endre radikalt på boligen, forklarer Johannessen.

– De får anledning til å søke om godkjenning som om planene opprinnelig skulle være som de er i dag. Da må vi vurdere alt på nytt. Det skal veldig mye til for at vi ikke gjør det, så lenge det er innenfor gjeldene plan.

Les flere saker fra Telemarksavisa her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.