*Nettavisen* Økonomi.

111 nye banker i krise

Foto: Jin Lee (AP)

Finanskrisen har blitt en real hodepine for USAs svar på bankenes sikringsfond.

27.08.09 22:32

Den nyeste rapporten fra the Federal Deposit Insurance Corp, USAs svar på bankenes sikringsfond, viser at 111 nye långivere har fått plass på listen over såkalte «problembanker». Det melder Bloomberg News.

NA24 – din næringslivsavis

Dette bringer listen opp i totalt 416 banker, med eiendeler til en verdi av 299,8 milliarder dollar, eller 1,8 billioner norske kroner. En plass på den lite prestisjefylte listen gis til alle banker som ikke etterlever FDICs krav til likviditet, resultat og kvalitet på eiendeler i andre kvartal. Dette er det høyeste tallet listen har hatt siden 1993, da den såkalte «savings and loans»-krisen raste for fullt i Statene.

Måtte kreve nødavgift
Sikringsfondet har slitt med et massivt trykk fra bankkollapser siden finanskrisen begynte å rulle ut. Hele 81 banker har gått inn i myndighetenes hender siden starten av året, et tall så høyt at det måtte kreves inn en kriseavgift på 5,6 milliarder dollar fra amerikanske banker.

Ved utgangen av andre halvår 2009 lå fondet på 10,4 milliarder dollar, ned fra 13 milliarder dollar på samme tidspunkt i fjor.

Det var tidligere spekulert i om sikringsfondet ville lette på kravene for private investorer og private equity fond for å få inn mye etterspurt frisk kapital.

Les mer: Comeback for oppkjøperne?

Beiler til oppkjøpsfond
Dette har nå blitt gjort, dog på langt nær så stor grad som bransjen ønsket. Under det nye regelforslaget vil private equity selskap måtte holde 10 prosent såkalt ”tier 1” egenkapital på balansen. Dette er et stykke lavere enn de 15 prosent det gamle forslaget gikk ut på, men fortsatt dobbelt så høyt som de 5 prosentene som kreves av veletablerte banker. Nyetablerte banker kreves det også kun 8 prosent av.

I tillegg valgte FDIC å ikke bøye av på kravet om at en eventuell oppkjøper vil måtte holde på banken de kjøper i minst tre år, som også har høstet en del kritikk i private equity-miljøer.

– Jeg tror kompromisset vi har kommet fram til er balansert og godt, kommenterte Sheila Bair, styreformann I FDIC, ifølge CNN Money.

Blair tror private equity selskap vil kjøpe kriserammede banker under de nye reglene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag