NA24.no

Du eier Akers juvel

Sist oppdatert:
Røkke selger Aker Kværner til deg og meg. Les alt om statskuppet.

REGJERINGSKVARTALET (NA24): Aker, selskapene i Wallenberg-sfæren og den norske stat har inngått avtaler som gir et langsiktig, strategisk eierskap i Aker Kværner.

NA24 - din næringslivsavis

Se innslaget på TV 2 Sumo

Det betyr at svenske Saab eier 7,5 prosent av Røkkes teknologi- og industrikonsern, mens den norske stat vil eie 30 prosent.

Det betyr at staten går inn med 4,8 milliarder kroner i Akers juvel, dersom Stortinget godkjenner kjøpet.

Er det riktig av staten å kjøpe i Røkke-selskapet? Si din mening nederst?

Se video på TV 2 Sumo: - Har funnet gode partnere

Industrikompisene
Næringsdepartementet innkalte til pressekonferanse med hemmelig agenda fredag morgen.

Der dukket både Kjell Inge Røkke, Saab-sjef Åke Svensson og den svenske industrimagnaten Marcus Wallenberg opp, sammen med næringsminister Dag Terje Andersen (Ap).

Aker beholder kontrollen
Aker overfører selskapets eierpost på 40,1 prosent i Aker Kværner til det nyetablerte selskapet Aker Holding. Aker beholder kontrollen med en eierandel på 60 prosent i Aker Holding.

Den norske stat vil eie 30 prosent, det svenske teknologiselskapet Saab 7,5 prosent og det svenske investeringsselskapet Investor 2,5 prosent.

I dag er hele Sverige stengt for å feire St. Hansaften. Derfor har alle fri, inkludert den svenske børsen. Dermed er det vanskelig å si hvordan kjøpet i Aker Kværner slår ut for Saab, som er notert på Stockholms-børsen.

- Historisk
- Avtalene er historiske. De gir Aker Kværner langsiktighet på eiersiden og de er en anerkjennelse av selskapets ansatte, teknologier, kompetanse og skaperkraft. Samspillet mellom Aker-selskaper fortsetter. I tillegg blir eierselskapet Aker Holding en møteplass for å utvikle nye forretningsmuligheter, sier Leif-Arne Langøy, styreformann og konsernsjef i Aker.

Han er også styreformann i Aker Kværner.

Avtalene innebærer at Aker frigjør om lag 6,4 milliarder kroner. Transaksjonene vil gi morselskapet Aker ASA en regnskapsmessig gevinst på 5,3 milliarder kroner.

Nysgjerrig? Få nyhetsvarsel fra NA24 på SMS. Send NA24TOPPSAK til 1984.

Her er alt NA24 har skrevet om Aker Kværner-kjøpet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere