*Nettavisen* Økonomi.

12.000 nordmenn har mistet jobben

Foto: Scanpix

I løpet av få måneder.

25.02.09 11:33

Arbeidsledigheten steg fra 2,5 prosent i september til 3,0 i desember, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

NA24 - din næringslivsavis

Denne økningen utgjorde 12 000 personer.

Tallet på registrerte arbeidsløse pluss personer på tiltak hos Nav økte med 10 000 i den samme perioden, justert for sesongvariasjoner.

Tallene for desember er et gjennomsnitt fra november til januar.

- Veldig rart
Økonom Shakeb Syed i Handelsbanken stusser over AKU-tallene som SSB la fram onsdag.

- Jeg synes det er veldig rart at det skal være en så sterk oppgang både i arbeidsstyrken og sysselsettingen nå midt i en så kraftig nedgangskonjunktur. Derfor kan jeg ikke ekskludere en målefeil i tallene. I mine øyne er det lite sannsynlig at tallene er så høye som statistikken viser. Det kommer nok et stort fall framover i sysselsettingen, sier Syed til NA24.

Han stusser veldig på at sysselsettingen økte med hele 4000 personer i desember (snitt fra november til januar). Ledigheten økte likevel til tre prosent siden arbeidsstyrken økte med 6 000 personer.

- Ledighetsraten var i tråd med det vi hadde trodd. Men det som gjorde at vi kom opp dit, var veldig overraskende, mener Syed.

(saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Kraftig økning
Syed peker på at ferskere statistikk fra Nav viser at ledigheten i Norge er i ferd med å øke kraftig, med rundt 4 000 personer i måneden.

- Da vil også den første tiltakspakken fra regjeringen, som regjeringen anslår skal berge 15 000 arbeidsplasser, bli spist opp i løpet av to, tre måneder, sier Syed.

Økonomen mener at den store ukjente i ledighetsutviklingen er hvor mange av de utenlandske arbeidstakerne som vil reise hjem, etter hvert som ledigheten i Norge øker.

Ledigheten gikk opp i mange land i den samme perioden. Blant disse landene var USA, Sverige, Danmark og Frankrike, mens i Tyskland holdt ledigheten seg stabil.

Ledigheten økte altså litt mindre enn det analytikerne ventet.

Ventet 3,1 prosent
Ifølge seniorøkonom Erik Bruce i Nordea ventet banken at ledigheten skulle øke fra 2,9 prosent i november til 3,1 prosent i desember. En arbeidsledighet på 3,1 prosent er også konsensusanslaget til analytikerne.

Ledigheten har økt med 4 300 personer i snitt siden august, og Nordea ventet at ledigheten skulle fortsette å øke i samme takt, eller enda litt raskere denne måneden.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nordea forklarer den økende ledigheten med en fortsatt kraftig økende arbeidsstyrke, mens antall sysselsatte beveger seg marginalt nedover. Banken venter at antall sysselsatte skal falle i en mer markert trend de kommende månedene. Men siden ikke arbeidsstyrken fortsetter økningen, vil ikke ledigheten øke mer enn 4 000 til 5 000 i måneden, tror Bruce.

Stabil sysselsetting
Fra september (snitt august til oktober) til desember (snitt november til januar) viser arbeidskraftundersøkelsen en oppgang i sysselsettingen på 3 000 personer. Men ifølge SSB ligger dette tallet innenfor feilmarginen. Når det tas hensyn til feilmarginen, har sysselsettingen i Norge ligget stabil siden mai 2008. Veksten i sysselsettingen stoppet først for gruppen 16-24 år, men nå har veksten også stoppet opp for resten av arbeidsmarkedet.

HTML EMBED
VINN 10.000 KRONER:TJEN PENGER PÅ DINE AKSJETIPS

Mer fri
Tallet på utførte ukeverk har gått kraftig ned i perioden fra september til desember. Fallet var på hele 58 000. SSB forklarer det store fallet blant annet med at det var flere inneklemte arbeidsdager den første uken i januar. Dette kan ha ført til at det ble tatt ut flere fridager enn vanlig denne uken.

Dagpengekalkulator
Beregn hvor mye du får i dagpenger fra Nav her:

HTML EMBED
function ComputePay() { f=document.forms.Daypay; v=f.Salary.value;v=(v!=""?parseFloat(v):0); if(v>421536) v=421536; n=f.Children.value;n=(n!=""?parseInt(n):0); s=v*2.4/1000+n*17; o=document.getElementById("PrDay"); f.PrDay.value=Math.floor(s)+" kr"; f.PrMth.value=Math.floor(s*365*5/7/12)+" kr"; }
Din årslønn:
Antall barn under 18 år:
Dagpenger:
Utbetalt i snitt per måned før skatt:

NA24s kalkulator legger til grunn at man har vært i full jobb året før. Mottar man dagpenger i mer enn åtte uker får man også feriepenger. Dette er ikke tatt hensyn til i beregningen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag