NA24.no

- Veldig, veldig spesielt

Sist oppdatert:
Juristene gjorde ikke Hydro-saken noe enklere for næringsministeren.

Advokatfirmaene Selmer DA og Bugge, Arentz-Hansen & Rasmussen (Bahr) har foretatt en juridisk vurdering av Hydro-styrets avvikling av opsjoner. Fredag kveld kom dommene - og de spriket i vidt forskjellige retninger.

Bahr mener Hydro-styret brøt aksjeloven fordi de burde hatt generalforsamlingen i ryggen da de avviklet opsjonene. Selmer DA og Bugge, derimot, finner ikke noe brudd på aksjeloven.

Går i tenkeboksen
- Dette er veldig, veldig spesielt, understreket næringsminister Dag Terje Andersen da konklusjonene ble lagt frem på en pressekonferanse fredag kveld.

At advokaten i spissen for Selmer, som altså frikjente Hydro på alle punkter, selv er tidligere Hydro-sjef, ble ikke nevnt med et ord.

- Det sier seg selv at når to av de fremste juridiske miljøene vi har i Norge kommer til forskjellig konklusjon på et så klart spørsmål, betyr det at vi behov for å gå grundig gjennom rapportene før vi trekker vår konklusjon, legger Andersen til.

Han benyttet pressekonferansene atter en gang til å poengtere at han er i mot opsjonsavtaler.

- Denne saken beviser hvor meningsløse opsjonsavtaler er for å belønne ledere, erklærer ministeren.

- Kan havne i retten
Selmer legger i sin konklusjon vekt på hvor nytt lovverket er, og sier det ikke finnes noen rettspraksis å sammenligne med.

Bahr mener det ikke dreier som ren avløsning av opsjoner, men en endring av avtalen. Advokatfirmaet mener saken kan få rettslige etterspill. Skulle det bevises at Hydros vedtak er lovstridig, kan det bli snakk om tilbakebetaling av penger.

Til sammen dreier saken seg om om 210 millioner kroner i opsjonsgevnister til 35 Hydro-ledere. Hyrdo-sjefen selv, Eivind Reiten, får 28 millioner.

- Ikke informert
Næringsministeren mener departementet ikke var tilstrekkelig informert den 21. juni om det juridiske knyttet til utbetalingene. Denne datoen skal han ha fått en muntlig orientering fra styreleder Jan Reinås.

Når departementets konklusjon er klar, vil han ikke si noe om.

- For å gi et presist svar, trenger vi tid, bedyrer Andersen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere