*Nettavisen* Økonomi.

12,7 mill i piratfiske-bot

Skipperen på «Monte Meixueiro» og rederiet Valiela er dømt til å betale 12,7 millioner kroner til den norske stat.

10.04.06 14:13

Det var den 18. november ifjor at Kystvakten bordet den spanske tråleren "Monte Meixueiro" i vernesonen ved Svalbard. Der ble det avdekket en rekke forhold, og saken havnet i Nord-Troms tingrett fordi foreleggene fra Troms politidistrikt ble nektet vedtatt.

Strenge bøter
I dagens dom fra tingretten ble skipperen dømt for to overtredelser av lov om Norges økonomiske sone, og idømt en bot på 100.000 kroner. Rederiet Valiela S.A, hjemmehørende i den spanske byen Vigo, er idømt en bot på 600.000 kroner og inndragning av 12 millioner kroner. I tillegg må rederiet betale saksomkostninger på 200.000 kroner.

Påstanden fra statsavdvokat Torstein Hevnskjel ble dermed tatt til følge. Boten er på halvannen gang den ulovlige blåkveitens verdi. Den er igjen beregnet på grunnlag av norsk minstepris på blåkveite samt norsk og spansk markedspris.

Skipper og rederiet Valiela S.A, sto tiltalt for ulovlig blåkveitefiske, feilrapportering av fangst, ulovlig utkast av fisk og for å ikke ha rettet seg etter Kystvaktens ordre. Forholdene gjelder blant annet brudd på lov om norsk økonomisk sone, forskriften om fiskevernsonen ved Svalbard og for at skipperen ikke rettet seg etter Kystvaktens ordre.

Erkjente ikke straffskyld
Rederiet til "Monte Mexuerio" erkjente de faktiske forhold, men erkjente ikke straffskyld. Ifølge Kystvakten hadde fartøyet fisket torsk på dagtid og blåkveite om natta. Ved inspeksjonen stemte ikke fangstdagboka.

Skipperen, som først etter halvannet døgn lot fartøyet bli eskortert til havn i Tromsø, hadde underrapportert 388 tonn fisk. Lossing i Tromsø viste at dette i stor grad var blåkveite. Samtidig hadde båten overrapportert nærmere 300 tonn fisk og reker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag