Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

13 nye ulvekull i vinter - nå har Norge tett på 100 ulver

RADIOMERKING: Direktør i Statens naturoppsyn (SNO) Pål Prestrud (til høyre) bærer bort en ulvetispe som nettopp er blitt bedøvet fra helikopter ved Ulvsjøberget ved Osen i Åmot i Hedmark fredag 5. januar. Ulven er en et år gammel tispe fra Slettåsflokken som skal bli radiomerket med GPS-sender før den slippes fri igjen.
RADIOMERKING: Direktør i Statens naturoppsyn (SNO) Pål Prestrud (til høyre) bærer bort en ulvetispe som nettopp er blitt bedøvet fra helikopter ved Ulvsjøberget ved Osen i Åmot i Hedmark fredag 5. januar. Ulven er en et år gammel tispe fra Slettåsflokken som skal bli radiomerket med GPS-sender før den slippes fri igjen. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
13 ulvekull er registrert født i Norge i vinterens registreringssesong. Dermed er bestandsmålet for ulv nådd i 2017.

Sju av de 13 ynglingene er helnorske, ifølge tallene til Rovdata. Stortinget har fastsatt et nasjonalt bestandsmål på fire til seks årlige ulvekull, hvorav minst tre kull skal være født i helnorske revir. Dermed er bestandsmålet for 2017 nådd med god margin.

- Minst sju helnorske

– Vi har hatt en meget bra start på registreringssesongen med mye snø på bakken. Det har gitt oss god oversikt over revir og antall ulv relativt tidlig i sesongen. Med 13 registrerte ulvekull per 9. januar, hvorav minst sju helnorske, kan det per i dag se ut til at man for 2017 kommer til å havne et stykke over det nasjonale bestandsmålet på ulv, sier Rovdatas leder Jonas Kindberg.

Totalt har feltmannskapene registrert 97 til 98 ulver i landet og grensetraktene mot Sverige. Det er noen flere individer siden forrige status på 88 til 92 påviste individer per 8. desember.

Felte ulv fredag morgen

Fredag morgen ble den siste av 16 ulver som skulle felles i Osdalsreviret. Kvoten er dermed fylt og jakten på flere dyr stanses, melder fylkesmannen i Hedmark.

Til sammen 16 dyr skulle felles i de to revirene Osdalsflokken og Julussaflokken. Jakten har pågått siden nyttår og fredag morgen ble den siste av dyrene i kvoten felt, melder Nationen.

Fremdeles gjenstår en kvote på seks dyr som kan felles utenfor de utpekte revirene.

Hensikten med jakten mot de to flokkene har vært å utradere dem. Jegerne som har deltatt i jakten tror imidlertid at det er flere dyr igjen, men det er ikke gitt tillatelse til å felle flere enn 16 dyr.

– Dersom det fortsatt befinner seg ulver i området etter at kvoten er fylt kan det bli aktuelt å gjøre en ny vurdering, sier statssekretær Lars Andreas Lunde (H) i Klima- og miljødepartementet til Bondebladet.

(©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!