*Nettavisen* Økonomi.

13 sjøfolk fryktes drept

Mistenkte Tamil-tigre har angrepet og senket et lite marinefartøy utenfor Sri Lanka natt til lørdag. To overlevne er funnet. De øvrige 13 fryktes drept.

07.01.06 03:49

- Vi tror dette var en selvmordsaksjon iverksatt av Tigrene, sier en talsmann for den lankesiske marinen til Reuters. Tamil-tigrene selv har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

AP har tidligere meldt at alle de 15 sjøfolkene var drept. Angrepet kom etter at 39 soldater ble drept i en rekke angrep i desember.

Ber om internasjonalt press

Sri Lankas utenriksminister har i dag bedt det internasjonale samfunnet øke presset på Tamil-tigrene (LTTE). De siste ukene har over 50 mennesker mistet livet i konflikten mellom regjeringen og tamilske opprørerer.

- Vi ønsker at det internasjonale samfunnet skal legge press på LTTE for at de skal sette seg ved forhandlingsbordet med oss og diskutere den skjøre våpenvhilen og finne ut hvordan vi kan styrke den, sier Sri Lankas utenriksminister, Mangala Samaraweera ifølge Reuters.

Tami-tigrene sier de ønsker en diplomatisk løsning på konflikten, men at de er klare til å gå til krig, med mindre de får omfattende selvstyre i den nordøstlige delen av landet, der de i dag styrer en de facto stat.

Klikk på bildet for å forstørre.

Frykter ny borgerkrig
Norges utviklingsminister Erik Solhem har spilt en aktiv, om enn omstridt, rolle i meklingen mellom partene.

Den 28. desember advarte Solheim mot en ny borgerkrig med mindre partene snarest gjenopptar fredsforhandlingene.

Spent situasjon
Sri Lankas tamilske minoritet bor nordøst i landet. Konflikter mellom den buddhistiske singalesiske majoriteten og den hinduistiske minoriteten strekker seg helt til bake til britisk styre, da singaleserne følte seg forfordelt av britene.

I 1948 ble Ceylon selvstendig og byttet navn til Sri Lanka. Den singalesiske majoriteten førte en politikk som gradvis ble mer diskriminerende. På 1980-tallet brøt det ut borgerkrig mellom regjeringen og tamilene som ønsker selvstyre.

Kamphandlingene har stort sett foregått i nord, men Tamil-tigrene har utført en rekke selvmordsaksjoner i hovedstaden Colombo gjennom 1990-årene. Over 60 000 mennesker har mistet livet i konflikten.

I februar 2002 inngikk regjeringen og opprørerne en våpenhvile, men situasjonen mellom partene er svært spent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag