NA24.no

1428 år gammelt selskap

Sist oppdatert:
Noen selskaper eies av samme familie i århundrer. Les om de eldste her.

(NA24:) Det amerikanske magasinet Family Business har laget en liste over selskapene i verden som har vært i samme familie lengst.

De aller eldste selskapene ble startet før slaget på Stiklestad, og ikke overraskende er det japanske selskaper som troner øverst på listen.

Familieeid i 1428 år
Verdens aller eldste familieeide selskap var Kongo Gumi, som hadde vært i samme familie siden 578. Hele 40 generasjoner har styrt firmaet siden prins Shotoku i Japan hentet familiemedlemmer fra Kongo-familien i Korea for å bygge Shitennoji-templet. Selskapet har helt siden den tid spesialisert seg på å bygge og reparere religøse bygninger, men har de siste par hundre årene også tatt på seg andre entrepenøroppdrag. Selskapet ble slått konkurs i januar i år, og ble kjøpt av Takenaka Corporation. Da hadde selskapet nærmere 100 ansatte.

Her finner du selskapets hjemmeside .
Time: Built to Last - The World's Oldest Family Firm

Spa famileeid i 1298 år
Etter at Kongo Gumi gikk konkurs er det et noe yngre, men likevel gammelt selskap som har tatt over tronen. Hoshi Ryokan ble startet i 718 som et spa i Komatsu. 1298 år senere drives selskapet videre på samme sted. I dag kan over 450 mennesker bo i de 100 hotellrommene som finnes der.

Her er selskapets hjemmeside.
Les om hotellet på engelsk her

I Europa finnes det eldgamle familieeide selskaper som Châteu de Goulaine i Frankrike (museum/vingård), som ble startet i år 1000. Fonderia Pontificia Marinelli i Italia (lager kirkeklokker) ble også startet rundt år 1000. Kjøper du olivenolje fra Barone Ricasoli, skal du vite at de har laget oljen på samme sted siden 1141, og av samme familie.

Kjente selskaper
Det er også mange kjente selskaper som er svært gamle og som har vært familieeid siden de ble startet. I 1526 startet Bartolemeo Beretta et selskap som skulle lage våpen, 480 år senere styrer familien (Uga Gussalli Beretta) selskapet, som blant annet nå leverer våpen til det amerikanske politiet.

Her er selskapets hjemmeside

Soyasausen Kikkoman ble først produsert av Shiga Maki, enken etter en kjent japansk krigsleder som var på flukt. I dag er selskapet verdens største produsent av soyasaus. Det er nå 376 år siden selskapet ble startet.

Villeroy & Bosch har også vært familieeid siden 1748, selv om det ble startet av Francis Both i 1748 og Nicolas Villeroy startet sitt selskap i 1791. De ble Villeroy & Bosch i 1836. Selskapet er fortsatt eid av de to familiene.

Gammel Tequila
Jose Antonia de Cuerva fikk et stykke land av den spanske kongen i 1758, 37 år senere fikk hans sønn en lisens til å produsere Tequila. Selskapet er det eldste i Mexico, og fortsatt familieeid.

Verdens største familieeide selskap er QWal-Mart som hvert år omsetter for 245 milliarder dollar og har over 1,4 millioner ansatte. Selskapet ble startet i 1962 av Sam Walton og hans yngre bor James. Familien til Sam eier i dag rundt 38 prosent av aksjene. Andre store selskap hvor den opprinnelige familien som startet selskapet har kontrollen er Ford, Samsung, LG, Carrefour, Fiat, Peugot og BMW.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere