NA24.no

Hemmelige verdier i skjult selskap

Sist oppdatert:
Kreditorene kan finne store verdier i Terra Securities' indre selskap.

- Det finnes et indre selskap i Terra Securities, og denne problemstillingen løser vi med å lese hvilke regler som gjelder, sier bobestyrer Jon E. Skjørshammer i Selmer advokatbyrå til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Flere av de ansatte i Terra Securities tok ut sin lønn gjennom selskapets såkalte indre selskap. Totalt ble flere titalls millioner kroner utbetalt til deltagerne. Deltagerne hadde fredag ettermiddag et krisemøte for den videre veien i enheten.

Hvem som er deltagere i det indre selskapet er heller ikke klart, men det skal være 11-12 deltagere. NA24 vet at flere av meglerne har etablert egne aksjeselskap, som igjen står oppført som deleiere av Terra Securities IS.

Har tjent seg rike
Meglerne som solgte obligasjonene til de norske kraftkommunene - Knut Anders Opstad og Harald Nordberg - sitter hver med 2,1 prosent av det indre selskapet. Begge fikk ut knappe fire millioner kroner fra det i fjor.

Sjef for Terra Markets, Odd-Arne Pedersen, har en eierandel på 5,17 prosent av selskapet. Han fikk ut 9,6 millioner kroner i fjor. Administrerende direktør Svein Erik Nordang i Terra Securities står gjennom sitt Nordang Invest oppført med 3,9 prosent av selskapet og fikk ut 7,2 millioner kroner i fjor. Sjefen for obligasjoner i Terra Securities, Stein A. Jensen, eier 2,9 prosent og satt dermed igjen med 5,4 millioner kroner i fjor.

- Det indre selskapet er ikke konkurs. Det består som før. Det en bostyrer må undersøke umiddelbart er om selskapsavtalen gir grunnlag for å gjøre ansvar gjeldende overfor selskapsdeltagerne og om det er verdier i selskapet, sier amanuensis i selskapsrett ved Universitetet i Bergen, Hugo Matre, til NA24.

Muligheter for krav?
Blant spørsmålene bostyrer må stilling til, er om det finnes noen muligheter å rette noen av kravene i boet mot det indre selskapet. I så fall er Terra Securities bare ansvarlig for den del som de hefter for etter selskapsavtalen . Erfaringen tilsier imidlertid at meglerne i selskapet bare har et begrenset ansvar.

- Uansett er det indre selskapet noe bostyrer må få oversikt over. Hvor stort ansvar Terra Securities IS har kan variere i forhold til hvordan avtalen er utformet, sier Matre og legger til at bostyrer dermed må undersøke hvordan Terra Securities ASAs rettigheter er etter avtalen med det indre selskapet.

- Boet må ta stilling til hvor stor del av selskapsforpliktelsene Terra Securities hefter for. Hvis selskapsavtalen i det indre selskapet åpner for det kan boet så også fremme krav mot de andre deltagerne, sier Matre.

Vanskelig å få oversikt
Et indre selskap er vanskelig for utenforstående å få innsyn i. De har ikke innberetningsplikt til offentlig tilgjengelig registre, dermed er det vanskelig å få oversikt over hvor store verdier som ligger i selskapet. Det som er spesielt med det indre selskapet er at det ikke skal fremstå for omverden. Hvis du fremtrer med et selskap utad kan skape tvil om det virkelig er et indre selskap.

Det som er spesielt med det indre selskapet er at det ikke skal fremstå for omverden. Hvis du fremtrer med et selskap utad kan skape tvil om det virkelig er et indre selskap. Poenget med et indre selskap er at meglerne skal få aktiva fra virksomheten som kapitaloverskudd og dermed kun betale skatte 28 prosent, i motsetning til vanlig personskatt.

Rettssak med Oslo Likningskontor
Det har de siste årene vært mye diskusjon rundt indre selskaper. Etter vedtak i Oslo Ligningsnemnd fikk 27 meglerhus fått omklassifisert 544 millioner kroner fra kapitalinntekt til personinntekt for de 344 deltakerne i meglerhusenes indre selskaper.

Meglerhuset SEB Enskilda nektet å godta vedtaket, og i november i fjor startet rettssaken der staten er stevnet med krav om å omgjøre vedtaket. SEB Enskilda tapte søksmålet mot Oslo likningskontor og saken ble anket.

Deltagere i Terra Securities Indre Selskap:

  • Odd A. Pedersen: 5,1 % - 9,6 millioner
  • Svein Erik Nordang: 3,9 %, - 7,2 millioner
  • Stein A. Jensen: 2,9 %, - 5,3 millioner
  • Knut A. Opstad: 2,1 %, - 3,9 millioner
  • Harald Nordberg: 2,1 %, - 3,9 millioner
  • Jan Inge Søreide: 2,1 %, - 3,9 millioner
  • Dag Sønderland: 1,1 %, - 2,1 millioner
  • Tor Ø. Gløersen: 0,9 %, - 1,7 millioner

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere