*Nettavisen* Økonomi.

150 år for Madoff

Foto: TIMOTHY A. CLARY (AFP)

Storsvindleren Bernie Madoff (71) er dømt til 150 år i fengsel.

29.06.09 17:58

Dermed fikk aktoratet fullt gjennomslag da dommer Denny Chin i et fullpakket rettslokale på Manhattan avgjorde Madoffs skjebne.

På forhånd hadde aktoratet lagt ned påstand om 150 år i fengsel, mens Madoffs side mente 12 år ville være passende.

Underveis hadde flere svindelofre fått uttrykke sitt syn på Madoff. Flere fortalte gråtkvalt at de hadde tapt alle sparepengene sine.

Madoff ba selv ofrene om unnskyldning. - Jeg er lei meg. Jeg vet det ikke hjelper dere, sa han.

Madoffs advokat Ira Lee Sorkin sa i retten mandag et 150 år er en nær absurd straff, og ba om at det ble lagt vekt på at Madoff tross alt er et menneske, om enn et menneske med store feil.

Dommer Chin viste imidlertid ingen nåde. Han mente Madoffs forbrytelse var spesielt ondsinnet, og han fant få formildende omstendigheter. - Ikke ett eneste brev ble sendt til fordel for Madoff. Ingen venner, ingen familie. Det sier en del, sa Chin mandag.

Les NA24-kommentaren: Madoff fortjener å dø i fengsel

Skyldig
Madoff ble arrestert i desember, etter å ha lagt kortene på bordet først overfor sine to sønner og deretter overfor politiet. Han sa seg i mars skyldig etter tiltalen og har siden vært fengslet

Han stod bak det som trolig er tidenes største svindel. Totalt viste det seg at over 60 milliarder dollar bare var luft etter at Madoff i et par tiår hadde gitt kundene stabil, god avkastning og detaljerte oversikter over handler - som det i ettertid viser seg at han aldri utførte.

I stedet brukte han penger fra nye kunder til å innfri kravene fra kunder som ønsket å ta ut pengene - en såkalt Ponzi-svindel.

Gigantisk og langvarig
En betydelig del av pengene kom fra velstående enkeltpersoner og fra veldedige organisasjoner, spesielt organisasjoner med tilknytning til det jødiske miljøet, hvor Madoff var høyt respektert.

Madoff sa utad at han investerte i aksjer og brukte derivater til å redusere svingningene i porteføljen. I realiteten viser det seg at han overhodet ikke gjorde transaksjoner for kunder.

Pinlig
Saken er ekstremt pinlig for det amerikanske finanstilsynet Securities and Exchange Commission, som fikk et svært detaljert tips om saken for flere år siden uten å avdekke at Madoffs forvaltningsvirksomhet var en fiksjon.

Ponzi-svindel
En Ponzi-svindel er oppkalt etter Charles Ponzi, som i 1920 ble kjent som den første som drev et slikt system, hvor penger fra nye investorer brukes til å betale ut fiktiv avkastning til eksisterende investorer.

Slike systemer fører til at differansen mellom midlene som burde være til forvaltning og det som faktisk finnes, øker år for år. De kollapser når det blir tatt ut så mye penger at det ikke lenger er midler nok til å dekke over dette avviket. På grunn av finanskrisen sist høst har flere slike systemer blitt avdekket.

Tung straff
Straffen på 150 år innebærer selvsagt at Madoff ikke kan regne med å komme ut igjen. I tillegg er det mye som tyder på at han ikke får de letteste soningsforholdene heller.

Eksperter har uttalt til amerikanske medier at han trolig vil havne i et middels strengt fengsel, hvor en del av de innsatte vil ha voldelig bakgrunn.

Men selv om 150 år selvsagt er livsvarig, er det ikke rekord når det gjelder amerikansk straffeutmåling i svindelsaker. I april ble Norman Schmidt (74) dømt til 330 år i fengsel for å ha organisert en svindel som lovet investorene fantastisk avkastning, mens mye av pengene gikk til private eiendommer og racerbiler. Rekorden tilhører imidlertid Shalom Weiss, som i 2000 ble dømt til 845 års fengsel for blant annet svindel og hvitvasking av penger. Hans kompanjong Keith Pound slapp unna med 740 år, men døde uansett etter bare fire år bak gitter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag