NA24.no

Båtplasser er drømmebutikk

Sist oppdatert:
Sjøsenteret Killingen har tjent fett på å leie ut båtplasser ved Bygdøy Sjøbad.

Sjøsenteret Killingen har boltret seg på et av Bygdøys mest naturskjønne områder. De to partnerne Tim Wang og Tor Hilmar Eggesvik har drevet med marginer de fleste selskaper bare kan drømme om.

- Det er ingen tvil om at det er gode tall, sier daglig leder Tim Wang i Sjøsenteret Killingen til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Noen kaller dem bare for kongene på kongsgården. Sjøsenteret har leid prakteiendommen ved Bygdøy Sjøbad for skillemynt - av det offentlige - og tjent godt på naturperlen.

I fjor var leien på rett under 300.000 kroner. Men i april 2007 gikk leiekontrakten ut. Det betyr at millionbutikken Sjøsenteret er truet. Det har brutt ut full strid på «kongsgården».

Les også: Vill vest på Bygdøy

NA24 kommer med mer om hvorfor Wang og Eggesvik har tent på alle plugger.

Mens firmaer flest kaller seg lønnsomme når marginene er på ti eller tyve prosent, kan Sjøsenteret skryte av hele 40 prosents driftsmargin for 2006.

Ekstremt lønnsomt
Inntektene i 2006 var på drøyt 15 millioner kroner og resultatet før skatt på rundt 6 millioner kroner. Det er med andre ord ekstremt lønnsom business å leie ut båtplasser i indre Oslofjord.

- Man tjener jo penger på å drive båtplasser i Oslo. Det skal mye til for å ikke gjøre det, sier generalsekretær i Kongelig Norsk Seilforbund Jan-Erik Næss til NA24.

Og 2006 var ikke et engangstilfelle. I 2005 var marginene enda bedre, på hele 50 prosent. Inntektene var da på drøyt 16 millioner og resultatet var over 8 millioner. Også i 2004 var inntektene på drøyt 14 og resultatet på over 6 millioner.

Wang forklarer de eksepsjonelle marginene slik:

- Vi har investert veldig mye penger i årene før 1996-98. Det tok lang tid før vi begynte å tjene penger. Det har vært minimale lønninger og mye hard jobbing. Jeg har jobbet fra 5 om morgenen til 11 om kvelden. Jeg står ute på julaften og redder båtene. Jeg har vondt i skuldrene og ryggen og kan knapt løfte armene. Og hvor ble det av 15 år av livet mitt?

Millioner i utbytte
Flere av millionene har funnet veien til eiernes lommer. Bare i 2004 hentet de ut over ti millioner kroner i utbytte fra Sjøsenteret. De siste ti årene har Wang og Eggesvik hentet ut over 20 millioner kroner fra den lukrative båtbusinessen innerst i Oslofjorden. Som majoritetseier med 65 prosent andel, vil da 13 av disse ha funnet veien til Wangs lommer.

De siste ti årene har med andre ord Wang hatt 1,3 millioner kroner i snitt i årslønn, pluss en moderat lønn som daglig leder. I 2006 hadde den nesten nådd 400.000 kroner, altså ble det en pen årslønn på 1,7 millioner kroner dette året.

- Det blir litt unyansert å bare se på tallene. Nå må vi ut med 2,3 millioner svenske kroner for en ny sublift og en halv million i skinner til den. Ja, det er kult at jeg har råd til å betale advokatregningene mine, sier Wang.

Sjøsenteret har også gitt daglig leder et rentefritt lån på 3,7 millioner kroner, ifølge regnskapene, og firmaet har 5,2 millioner kroner på bok. I tillegg har eierne 3,7 millioner kroner plassert i livsforsikringer.

Pengene er tjent på å leie ut båtplasser, drive vinteropplag og på å drive båtverksted. Ifølge Wang har Sjøsenteret rundt 500 båtplasser, 400 av disse ligger ute på øya Killingen, mens rundt 100 ligger på en brygge utenfor Bygdøy Sjøbad.

Dyrere leie
Etter det NA24 kjenner til er grunnen til stadig mer solid overskudd er at båtplassene har blitt dyrere, uten at utgiftene har steget. Det er prestisje å ha båtplass der selveste Kongen og hele hans familie har det, pluss en rekke kjendiser. Samtidig er det stor rift om båtplasser sentralt plassert, og dermed har det vært enkelt å øke prisene.

Ifølge Wang koster det 3.650 kroner per breddemeter per sommersesong. Sjøsenteret opererer med breddemeter fra 2,5 meter, noe som gjør at minsteprisen er på 9.125 kroner. I 2003 kostet det ifølge Aftenposten 2.500 kroner per breddemeter per år.

- Prisene steg fra 2006 til 2007, men det er ikke et dyrt sted å ligge med båt. Det koster ikke totalt mer å ligge hos oss enn å ligge hos KNS, sier Wang, som mener man må ta i betraktning lengden på sesongen, innskudd, renter og netto versus brutto lengdemeter.

Men noen skal ha fått nok av prisstigningen og har tatt med seg båtene sine til billigere strøk. Økte leiepriser skal være en hovedårsak til at det er strid rundt Bygdøy Sjøbad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere