NA24.no

Etterlot seg et konkurstruet NISO

Sist oppdatert:
Den tidligere NISO-sjefen hevder økonomien var «rettet opp» da han sluttet. I virkeligheten var NISO på konkursens rand.

«Det er ingen organisasjon på felgen jeg forlot. Økonomien er rettet opp og linjene framover trukket.»

LES OGSÅ:Nå starter Mikel-saken

Det skriver den dokumentfalsk-tiltalte Morgan Andersen i boken «Da fagbevegelsen inntok idretten». Boken kom ut et halvår etter at Andersen hadde forlatt sjefsstolen i idrettsutøvernes fagbevegelse, NISO, til fordel for direktørjobb i Lyn.

Teknisk konkurs
I virkeligheten er spillerorganisasjonens økonomi helt på felgen når NISO-gründeren forlater skuta.

- Vi har hatt negative driftsresultat over en tid, negativ egenkapital og svak likviditet, sier Andersens etterfølger, Silje Vaadal, på NISO-landsmøte i 2004.

Ifølge LO-Aktuelt legger hun ikke skjul på at NISO på et tidspunkt var teknisk konkurs.

NISO har ikke innberetningsplikt til Brønnøysundregistrene, men NA24 har hatt tilgang til og gjennomgått de reviderte regnskapene for årene 2002, 2003 og 2004.

Valla redder NISO
Regnskapene viser et LO-forbund som var i fritt fall og styrte mot skifteretten. Til slutt går Gerd-Liv Valla og LO inn og redder fagbevegelsen med et rente- og avdragsfritt lån på 3,5 millioner.

NA24 har gjentatte ganger forsøkt å få kommentarer fra Morgan Andersens advokat, Cato Schiøtz.

Andersens etterfølger i NISO, Silje Vaadal, ønsker ikke å kommentere hvordan den økonomiske situasjonen i idrettsutøvernes fagforening var da hun tok over.

Isteden viser Vaadal til to redegjørelser fra NISO fra 2004 og 2005. I den ene heter det at:

Ernst & Young-gjennomgang
«Underskuddet hadde i hovedsak sin bakgrunn i økte kostnader, konkurs i NISOs datterselskap FIFProNet AS i 2003 og tap i lagmannsretten i en arbeidsrettssak anlagt mot NISO i 2002.»

Videre heter det at NISO etter Morgan Andersens avgang foretok «en grundig gjennomgang av driften og en gjennomgang av regnskapstallene sammen med Ernst & Young».

Også Østfold Fylkesskattekontor ble involvert etter at NISO tapte anken i en arbeidsrettssak mot forbundet på vårparten i 2004.

Knust i Borgarting
Dommen fra Borgarting lagmannsrett er knusende for Morgan Andersen.

- Andersen ba meg skrive falske reiseregninger, og han forfalsket et dokument der jeg angivelig skulle ha innrømmet økonomisk mislighold uten hans viten. Dette var et forsøk på å få meg ut av NISO, sa eks-markedssjef Thorleif Norum til Nettavisen i fjor høst.

Dommen, som Morgan Andersen hevder er feilaktig, koster NISO 1,3 millioner.

I 2002 har NISO 4,2 millioner i inntekter, men 7,2 millioner i driftskostnader. Det gir et underskudd på 3,1 millioner, og regnskapsposten «Annen driftskostnad», som utgjør hele 4,3 millioner, er ikke utdypet med note.

- Omfattende nedskjæringer
Egenkapitalen ved utgangen av 2002 er minus 2,6 millioner.

- NISO er innvilget et lån på kr. 1,2 millioner, som skal nedbetales over fem år. Dette samt omfattende nedskjæringer i administrasjonen gjør det mulig med videre drift, skriver Morgan Andersen i årsberetningen.

I regnskapet heter det videre at NISOs heleide spillerovergang-portal Fifpronet AS leverer et resultat på vel minus 1,2 millioner, og at NISO nedskriver en fordring på et tilsvarende beløp fordi «det ikke er drift eller midler igjen» i Fifpronet AS. Også NISO Partner AS (der NISO eide halve selskapet) taper vel 400.000 kroner.

NISO Partner AS heter i dag Addivo AS, og spillerorganisasjonen er ikke på aksjonærlisten. I utgangspunktet skulle selskapet være sponsorrådgiver «med spesielt fokus på bruk av NISOs medlemmer». Firmaet er ikke nevnt i NISOs 2003-regnskap.

Oppløst og konkurs
Der nevnes heller ikke de 12,3 prosentene fagforeningen året før eide i selskapet The House Of Kangaroo Europe AS eller de 25 prosentene NISO satt med i Gruppespesialisten AS.

Også Morgan Andersen privat og en rekke NISO-medlemmer (fotballspillerne Ståle Stensaas, Tore André Dahlum og Bent Skammelsrud) eide aksjer i House of Kangaroo, som ble startet opp og drevet av en barndomsvenn av Andersen, Morten Vister.

Selskapet ble oppløst 1. april 2004 og meldt konkurs 12. januar året etter.

Kritiske DN-artikler
Ifølge den siste aksjonærlisten i The House Of Kangaroo Europe AS eide Andersen 7,82 prosent av aksjene og NISO 4,6 prosent. Morgan Andersen fikk betydelig medieoppmerksomhet da Dagens Næringsliv avdekket dobbeltrollene i selskapet i en lengre kritisk artikkelserie om NISO vinteren 2001.

I 2003 får NISO et underskudd på 1,3 millioner og den negative egenkapitalen vokser til 3,1 millioner.

25. februar samme år går Fifpronet AS konkurs, og 2003-regnskapet må også tapsføre 200.000 kroner på grunn av et «lån inntektsført som tilskudd 2001».

1. november 2003 slutter Morgan Andersen i NISO for å bli direktør i Lyn. Gjelden ved årsslutt er vel 4,3 millioner.

4,9 millioner i gjeld
- Fortsatt drift er tilstede i år 2004 da NISO er innvilget et ansvarlig lån fra LO på kr. 3,5 millioner. NISO vil arbeide for å styrke egenkapitalen fremover, skriver forbundsleder Silje Vaadal i årsberetningen.

I 2004 klarer NISO å levere et overskudd på 740.000. Forbundet skylder nå LO 4,2 millioner, fremgår det av regnskapet. Den negative egenkapitalen er 2,3 millioner, og NISO står med 4,9 millioner i gjeld. Omsetningen samme år er vel 4,3 millioner.

«Jeg tror at både jeg og NISO hadde godt av et skifte», skriver Morgan Andersen i boken sin som kom ut våren 2004.

Ps: I 2005 fikk NISO et overskudd på vel en million, og 2006-regnskapet viser ifølge NISO-leder Silje Vaadal også pluss. 2007-regnskapet er ikke klart ennå, men «tallene ser positive ut».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere