Det er Stavanger Aftenblad som tirsdag melder at 16 av 25 reguleringstannleger i Rogaland har en formue på 275,5 millioner.

Dette gir en gjennomsnittsformue på 17,2 millioner kroner.

Seks tannleger har en formue på over denne summen, der de to største formuene er på 64,6 millioner og 48,3 millioner kroner, viser en oversikt i avisen.

Totalt er nettoinntekten i ligningen for kjeveortopedene i Rogaland på 52,6 millioner kroner. Det påpekes at på grunn av fradrag vil ikke dette kunne gjenspeile tannleges lønn.

Stavanger Aftenblad har hentet tallene fra ligningstallene for 2016. De påpeker at tallene ikke kan gi et eksakt bilde av hvor velstående vedkommende er.

Les også: Slik får du staten til å ta tannlegeregningen din

Kan få dobbelte av statens satser

Tall fra Helfo viser at 24 757 fikk refusjon for tannregulering i Rogaland i fjor, noe som er 774 mer enn året før. Kjeveortopeder i Rogaland har også mange refusjonspasienter sammenlignet med kjeveortopeder andre steder i landet, skriver avisen. Ikke alle som får regulering får refusjon.

Refusjonen fra Folketrygden er satt slik at du kan få 40, 75 eller 100 prosent refusjon av fastsatte honorartakster for visse behandlinger.

Samtidig er det opp til hver tannlege å sette en pris på behandlingen, noe som betyr at refusjonen i realiteten kan bli en mindre prosentandel av prisen på behandlingen.

I april skrev NRK at det ikke er uvanlig at prisen på regulering kommer opp i over 40.000 kroner, og at mens Folketrygden dekker en prosentandel så tar tannlegene det dobbelte av taksten betalt.

Les også: Bent Høie vil kutte 32 millioner i tannlegestøtte

Høyest blant de store byene

For vanlig tannlegebehandling ligger Stavanger og Rogaland høyt på listen til Forbrukerrådets hvakostertannlegen.no. For kontroll av tenner, tannkjøtt og munnhulen, 2 røntgenbilder, enkel tannrens, hygienetillegg koster det i Stavanger fra 860 kroner, sammenlignet med fra 240 kroner i hovedstaden, og de ligger på topp blant alle de store byene.

Til NRK sier Per Lüdemann, seniorrådgiver i Helsedirektoratet at under halvparten av tannlegene oppgir prisene sine på hvakostertannlegen.no, slik de er pålagt.