*Nettavisen* Økonomi.

1,7 millioner har mistet trygden sin

Foto: (Reuters)

Her er tallene hele finansverden venter på.

07.02.14 14:36

Første fredag hver måned klokken 14.30 slipper amerikanske myndigheter sin omfattende arbeidsmarkedsrapport. Rapporten er betegnet som verdens viktigste makrotall og viser sysselsettingen utenfor jordbruket. Det betyr at den viser tilstanden i det jobbmarkedet måneden før, og den følges med argusøyne i alle verdens finansmarkeder.

På grunn av den ekstreme sensitiviteten holdes tallene tett til brystet frem til de slippes.

Det er alltid nerver i forkant av rapporten, men denne fredagen var usikkerheten større en vanlig.

Medvirkende årsaker til dette er at den forrige rapporten var elendig, dårlig vær, sesongmessige utslag og at det i flere av de siste årene har vært svake tall i januar.

Fasiten viser at det ble skapt 113.000 jobber i januar. Ledigheten kom inn på 6,6 prosent.

På forhånd var det ventet at det ville bli en vekst i sysselsettingen på 185.000 personer og en uendret ledighet på 6,7 prosent.

De svake tallene senker børsene og dollaren.

Oslo Børs hovedindeks faller umiddelbart med et halvt prosentpoeng til en oppgang på 0,9 prosent.

Kronen styrker seg med et par øre til 6,18 kroner mot dollaren.

Her kan du følge utviklingen på børsene

1,7 millioner mistet trygden
Ledighetstrygden i USA er i de fleste stater på 26 uker. Men da finanskrisen slo inn i med full tyngde, og sendte millioner ut i ledighetskøen, ble det innført en midlertidig ordning som forlenger perioden langtidsledige kan få statlig støtte med opp til 47 uker.

Denne ordningen gikk imidlertid ut på dato ved årets begynnelse, noe som gjorde at 1,4 millioner mennesker automatisk startet det nye året uten dette sikkerhetsnettet.

I en votering i Senatet torsdag kveld ble et forslag om å forlenge ytelsesperioden til langtidsledige med tre måneder nedstemt. Politikerne skal jobbe videre med å finne på en ordning, men det skjer neppe noe før i slutten av januar.

Og i mellomtiden øker antallet som mister ytelsene i et skyhøyt tempo. For nå er det hele 70.000 amerikanere som mister ledighetstrygden sin hver eneste uke.

Til sammenligning er det 96.400 personer i Norge som er registrert som arbeidsledige eller arbeidssøkere på tiltak.

Må skape jobber
Det er anslått at sysselsettingen i USA over tid må øke med rundt 125.000 personer månedlig for å holde tritt med befolkningsveksten og dermed hindre at arbeidsledigheten øker. Men for at ledighetsraten faktisk skal falle må det skapes mer enn dobbelt så mange jobber som dette.

Ledighetsraten er en separat måling som foretas gjennom noen tusen telefonintervjuer hos amerikanske husholdninger. Fra å ha befunnet seg godt over ni prosent i lange perioder av Obamas tid ved makten har den falt markert de siste månedene.

Et moment med denne målingen er personer som gir opp å søke etter ledige jobber utelukkes fra statistikken. De siste årene har flere millioner gjort nettopp dette, noe som gjør at den reelle ledigheten er mye høyere enn hva som kommer frem i statistikken.

Påvirker renten
Finanskrisen førte til at ledigheten steg til himmels.

Fra å ha ligget på rundt fem prosent ble den doblet på litt over ett år.

For å bedre situasjonen innførte sentralbanken en rekke tiltak, som nullrenter og pengetrykking. Sentralbanken har signalisert at de vil styre rentesettingen utifra hvordan det går i arbeidsmarkedet.

Den har lovet å holde renten nær null helt til arbeidsledigheten i USA har krabbet ned til 6,5 prosent og ligget der stabilt. Selv om ledighetsgraden nå falt til 6,6 prosent, og med det ikke er for langt unna, så vil det fortsatt kreve ytterligere bedring før det blir snakk om et rentehopp.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag