Gå til sidens hovedinnhold

17 prosent færre biler i morgenrushet etter første dag med ny bomring

Tall fra Vegvesenet viser at det passerte 17 prosent færre biler i morgenrushet på Nord-Jæren mandag, sammenlignet med tidligere i høst.

Mandag ble den nye bomringen i Stavanger-regionen satt i drift.

Med den nye bomringen koster det i rushtiden fra klokken 07–09 og klokken 15–17 35,20 kroner å passere bomringen for alle med bombrikke, mens avgiften utenom rushtiden er halvparten.

Les også: Grovt hærverk mot fem bomstasjoner i Rogaland

Den første foreløpige tellingen for ti punkter på Nord-Jæren viser en nedgang i rushtrafikken mandag morgen. Tre mandager i september passerte det i snitt 38.763 biler i denne perioden, mens det mandag denne uken passerte 32.186 biler, noe som tilsvarer en nedgang på 17 prosent, skriver Stavanger Aftenblad.

– Det er vel omtrent som forventet. Tallene skiller seg ikke mye fra det de opplevde i Bergen da de innførte rushtidsavgift der. En liten overraskelse er at tallene her ikke har en liten rush-topp etter klokken 9. Det hadde de i Bergen, sier senioringeniør Ingve Lygre Undheim i Statens vegvesen til avisen.

Les: Sola kommune sa ja til bomringene – vil gi bomrabatt til foreldre

Han understreker at tallene for den første dagen med nye bomringer ikke gir noe fullstendig bilde av hva bommene gjør med trafikken.

Ifølge NRK , som også har fått tilgang til tallene fra Vegvesenet, viser tellingene en trafikkøkning på fire prosent i timen før rushtidsavgiften slår inn klokken 7.

Den nye bomringen i Stavanger-området har vært omstridt. En meningsmåling i august viste at 7 av 10 innbyggere på Nord-Jæren er imot den nye ordningen.

Natt til søndag ble fem bomstasjoner i Rogaland utsatt for grovt hærverk.

Les også: Politiet grep inn og stanset bompengeaksjon på E39

Kommentarer til denne saken