NA24.no

Foto: Knut Falch/Scanpix

Komiker - bli der du er best

Sist oppdatert:
Dødfødt innsats av Anne-Kat Hærland, mener kommentator.

Anne-Kat. Hærland lå på likhuset som gjesteredaktør i Dagbladets Magasinet. Ganske dødfødt, med andre ord.

NA24 Propaganda - landets største medienettsted

Det nyglansete lørdagsmagasinet hadde fått den fikse idéen å la en kjendis overta det redaksjonelle ansvaret for en hel utgave og gjorde oppslag i hovedavisa av stuntet. Antagelig blir fortsettelsen som de en gang sa i NRKP2: «Og det kommer mer». Vi kan sikkert glede oss til redaktørkloa til Petter Stordalen , Pia Haraldsen og Märtha Louise. De har jo gode slottskontakter i den gamle kulturavisa.

«Det at vi inviterer en markant samfunnsaktør til å prege Magasinet fra første til siste side, er en forlengelse av Dagbladets tradisjonsrike kjerneverdier», skrev avisas Kultur- og magasinredaktør i en euforisk introduksjon til Hærlands midlertidige redaktørskap.

Dag Solberg.
Dag Solberg.

Markant samfunnsaktør?
Anne-Kat. Hærland er for alle praktiske formål en komiker, en klovn, og en morsom sådan. Hun er kvikk, frekk og pågående. Og i komikken og satiren er hun en modig sjel. Men død på coveret og halvt avkledd på desken framstår hun selvsagt som alt annet enn en redaktør. Med mindre dagens avisredaktører har fått for vane å leke glamourmodeller.

For det første burde ideen vært kvalt i fødselen. ”Det er journalistene som konstituerer redaksjonen”, brummet Arve Solstad fra tid til annen. Ikke for å unndra seg redaktøransvaret, tvert imot, slikt var ham fremmed. Det var mer for å minne staben på sannheten om at vi er hvem vi er, vi er best når vi er best, og vi har noen dårlige dager innimellom. Dette var en slik en for Dagbladet.

Kanskje Pia Haraldsen eller Jan Thomas blir de neste gjesteredaktørene?
Kanskje Pia Haraldsen eller Jan Thomas blir de neste gjesteredaktørene?

På bærtur
For det andre burde Anne-Kat. Hærland sagt nei til det hele. Hun avslørte nemlig gjennom denne narcissistiske øvelsen noe vi som har ledd godt og lenge av henne på fredagskvelden helst ikke vil vite; at hun er dyp som et middels fuglebad. «Hennes» magasin var et temanummer, noe som en gang var en fast øvelse for det gamle Ny Tid og månedsbladet til Fremtiden i våre hender.

Men OK. Hvorfor ikke prøve en temautgave i en av rikspressens lørdagsmagasiner? Overlatt til den faste redaksjonen kunne det alltids blitt til noe. Men gitt over bordet til en «samfunnsaktør» fra komiscenen måtte det gå galt. «Klaging» er verken fugl eller fisk og i hvert fall ikke et emne som pleier dypt i menneskesinnet. I hvert fall ikke når det klages over at greske damer ikke flørter med norske menn på sydentur.

Likegyldig
Problemet er innlysende og dobbelt. Når featurejournalistikken ikke får variasjon innenfor egne magasiner, framstår den i all sin likegyldighet. Og når redaktører gir bort jobben sin – om enn bare for noen dager – til en rappkjeftet kjendis uten erfaring i journalstikk, blir det hele bare staffasje.

Hvilket kanskje var meningen. «Sell or die» het det en gang internt i engelske tabloidaviser.

Samme lørdag, i samme avis, etterlyste Dagbladets kommentator og mangeårige redaktør, John Olav Egeland, respekt for folk som fortsatt jobber på jobben. Under tittelen «En hyllest til arbeidet» skrev han med sorg over tastaturet at lederne er de nye heltene i vår tid, i hvert fall i sitt eget selvbilde.

Det samme gjelder åpenbart ledende komikere.

Dagbladet brukte ellers pinsehelga til å flytte fra Akersgata til Havnelageret. Sikkert i forlengelse av Dagbladets tradisjonsrike kjerneverdier, for igjen å sitere Kultur- og magasinredaktøren.

Da vil tida vise om Dagbladet er kommet i havn. Eller på lageret.

Dag Solberg er frilansjournalist og spaltist i NA24 og jobbet i Dagbladet i nærmere 20 år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere