183 lover endres i dag

Fra 1. juli blir det like gøy å gjøre dette i Norge - som i København.

Fra 1. juli blir det like gøy å gjøre dette i Norge - som i København. Foto: (Jakob Bekker-Hansen)

Fra 1. juli er det greiere å bli syk i ferien. Du kan rase lovlig rundt på Segway, trikse litt med taxfreekvoten, men ikke plukke snus selv fra butikkhyllene.

01.07.14 11:21

Tirsdag 1. juli setter Solberg-regjeringen nye spor.

De viktigste endringene som trer i kraft, er:

  • Foreldre får mer råderett over fødselspermisjon.
  • Reglene for sykmelding i ferie blir mer fordelaktige.
  • Det blir lov å kjøre Segway eller ståhjuling i Norge.
  • Tobakk og snus blir ulovlig i barnehager, skoler og offentlige inngangspartier.
  • Du kan løse inn taxfreekvoten av tobakk i vin eller øl.
  • Regn med at sjokolade blir dyrere.
  • Båtmotorer blir billigere.
  • Drap, voldtekt og overgrep mot barn blir ikke lengre foreldet i straffeloven.
  • Ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift blir endret i store deler av Utkant-Norge.


Les også: Tirsdag kan også du kjøre denne

Fra 1. juli er det greiere å bli syk i ferien. Du kan rase lovlig rundt på Segway, trikse litt med taxfreekvoten, men ikke plukke snus selv fra butikkhyllene.

Snuskjøleskapene skal nå stå slik at det ikke er mulig å hente ut varene selv. Samtidig blir snus og tobakk forbudt på skoler, i barnehager og foran inngangspartier ved helseinstitusjoner og offentlige institusjoner.

183 lovendringer

Dette skjer som følge av endringer i tobakksskadeloven som trer i kraft 1. juli. Tobakksskadeloven er en av i alt 183 lover som ifølge Lovdata har referanser til endringer på denne datoen. Det samme gjelder 449 sentrale forskrifter.

FORBUD: Snus og tobakk blir forbudt på skoler, i barnehager og foran inngangspartier ved helseinstitusjoner og offentlige institusjoner. Foto: Marianne Løvland (NTB scanpix)

Noen av endringene er vel kjent fra nyheter og offentlig debatt. Norske aviser og nyhetsnettsteder publiserte 14. og 15. mai 220 artikler som inneholdt ordet «taxfree». De aller fleste kunne fortelle at du fra tirsdag kan bytte tobakkskvoten mot vin eller øl – den store gladnyheten i revidert nasjonalbudsjett.

Syk i ferien

Båtfolket har helt sikkert fått med seg at båtmotorer blir billigere når særavgiften på 161,50 kroner per hestekraft forsvinner. Blir du syk under båtturen i fellesferien, har du nå rett til utsatt ferie fra dag én. Du trenger ikke lengre å være syk i seks dager før du har krav på utsettelse og ny ferie. Dette er ikke en gavepakke fra regjeringen, men en EU-tilpasning av ferieloven.

Foreldreperm

Nybakte foreldre kan fra tirsdag selv avgjøre hvem som skal ta ut større deler av fødselspermisjonen. Fedrekvoten reduseres med fire uker fra 14 til 10. Det samme gjør mødrekvoten. Fødselspermisjonen er like lang som før, men disse åtte ukene kan nå fordeles fritt mellom foreldrene.

Ståhjuling tillatt

Den selvbalanserende tohjulingen Segway – eller ståhjuling – blir også en lovlig farkost på norske veier fra tirsdag. Du trenger ikke hjelm. Men farten må holdes under 20 kilometer. Doningen må ha lys og signalhorn eller ringeklokke. Ferdsel på fortau, gang- og sykkelfelt og på høyre side av veibanen er greit. Men ikke å kjøre på veier med mer enn 60 kilometers fartsgrense. Da vanker et forelegg på 2.000 kroner.

Arbeidsgiveravgift

Bor du i en utkantkommune eller i Nord-Norge kan du bli både billigere og dyrere å ha i jobb. Fra tirsdag endres ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift. 31 nye kommuner med svak utvikling i folketall, sysselsetting eller økonomisk vekst i ti fylker får nå redusert arbeidsgiveravgift.

Landet er delt inn i fem ulike soner der arbeidsgiveravgiften varierer fra 0 i Nord-Troms og Finnmark til full avgift på 14,1 prosent. Men over hele landet må arbeidsgivere innen deler av sektorer som transport, finans, forsikring og selskaper som har hovedkontor, betale full avgift. Regjeringen har kommet med flere tiltak som skal bøte på avgiftsøkningen. Blant annet skal 1,6 milliarder kroner gå til infrastrukturtiltak i Nord-Norge der avgiftshoppet blir størst.

Ikke foreldet

Straffeloven blir også endret fra 1. juli. De mest alvorlige forbrytelsene som drap, voldtekt og barneovergrep skal ikke lenger ha en foreldelsesfrist.

DYRERE: Det blir dyrere å kjøpe sjokolade. Foto: Francois Guillot (AFP)

Konfliktrådene får også en utvidet verktøykasse i arbeidet for å holde ungdom utenfor fengsel og forhindre ny kriminalitet. Ungdom mellom 15 og 18 år som i dag får ubetinget fengsel, kan heretter dømmes til ungdomsstraff – en reaksjon i frihet, men med streng oppfølging. Den andre strafferettslige reaksjonsformen som innføres er såkalt ungdomsoppfølging for unge lovbrytere som ikke kvalifiserer for ubetinget fengsel.

Dyrere sjokolade

Helt utenfor myndighetskontroll har blir også sjokoladeprodukter dyrere fra tirsdag. Prisene på råvaren kakao har økt, og leverandørene justerer prisene to ganger i året. Hvor mye mer du må betale etter prisjusteringen 1. juli, er uvisst. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag