NA24.no

Skeie drar i gang oljeselskap

Sist oppdatert:
Kristiansands første oljeselskap er født. Bjarne Skeie er mannen bak.
Av: Gert Ove Mollestad NA24 KRISTIANSAND

– Om vi ikke blir like stort som Statoil, blir det i alle fall et stort apparat, sier Christian Selmer, nytilsatt direktør i Skeie Energy.

Bjarne Skeies siste baby er intet mindre enn et fullverdig oljeselskap. Skeie Energy skal spesialisere seg på de mindre oljefeltene i Nordsjøen, og arbeidet med å bemanne selskapet er i full gang. Rundt 20 personer skal i første omgang jobbe i selskapet, mange er allerede på plass.

– Fokus på kort sikt er å bygge opp en bred organisasjon, deretter å bli kvalifisert som oljeselskap og få tak i lisenser, fastslår Selmer.

I første omgang skal Skeie Energy konsentrere seg om norsk sokkel.

– Neste steg blir Nordsjøen generelt. Så får vi se om vi blir et internasjonalt oljeselskap etter hvert, forklarer Selmer.

Mindre oljefelt

Skeie Energy skal spesialisere seg på mindre oljefelt, som tidligere har vært vanskelige å gjøre lønnsomme.

– Vi skal kjøpe oss inn i felt der det allerede er påvist olje. Ved hjelp av vår spisskompetanse skal vi kommersialisere disse feltene. Vår ekspertise går på å utvikle og produsere feltet lønnsomt og effektivt, sier Selmer.

En mulighet er å benytte seg av Skeies tre nye, oppjekkbare «monsterrigger» som er klare i 2010. Disse riggene kan både bore oljebrønner og samtidig produsere olje fra opptil 16 brønner.

Planen er også å kutte kostnader ved å plassere kontrollrom på land i stede for på riggen, og også bruke ny teknologi for å gjøre oljeutvinningen billigst mulig.

Skeie Energy er 100 prosent eid av Skeie Group, og det er ikke planer om å få inn andre eiere ennå.

Bjarne Skeie selv er i sitt vanlige kryptiske lune.

– Vi er tålig sikre på at dette er en god mulighet. Det er min kommentar, sier Skeie, som tilføyer at det ikke er brukt de store pengene til nå, men at midler vil følge ved behov.

Godkjenning

– Med den finansieringen som ligger i selskapet, kan vi holde på i to-tre år. Skulle det komme gode oppkjøpsmuligheter, kan det bli mer aktuelt å få inn flere eiere, forteller Selmer.

Selmer har vært ansatt i Skeie Energy i en uke, og allerede i dag skal han møte Oljedepartementet for å presentere selskapet for prekvalifisering.

– Man må ha godkjenning for å operere på sokkelen. Departementet har mye å gjøre og har signalisert at det kan drøye til nyåret før vi er godkjent. Men vi håper prekvalifiseringen kan være på plass før jul, sier Selmer.

Hovedkontoret til Skeie Energy blir i Kristiansand, og selskapet lener seg på fagkompetansen som allerede ligger i Skeie Gruppen og datterselskapene, blant annet Skeie Drilling & Production, selskapet som har bestilt monsterriggene fra Singapore.

– Vi vil også ha et kontor i Stavanger, og kanskje i Trondheim, litt avhengig av hvor vi får tak i folk, forteller Selmer.

Rigger for ni milliarder

– Vi erklærte den siste opsjonen 9. juli. Totalkostnaden på riggen inkludert for eksempel management og reservedeler kom på i overkant av 500 millioner dollar, tett på tre milliarder kroner, sier Birger Skeie, administrerende direktør i Skeie Drilling & Production.

Dette er den tredje oppjekkbare «monsterriggen» selskapet bestiller fra Keppel Fels.

– Vår totale investering på de tre riggene er på 1,45 milliarder dollar, tett på ni milliarder kroner, forteller Birger Skeie.

Riggene skal leveres i løpet av ni måneder, fra mars til desember, i 2010.

– Det blir ganske heftig, kommenterer Skeie.

De to første riggene er nesten ferdig finansiert, mens arbeidet med den tredje pågår.

– Vi gjorde dette før finansmarkedet ble urolig. Det hadde vært vanskelig å gjøre dette i dag, sier Birger Skeie.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere