NA24.no

20 mrd. virker ikke godt nok

Folket i Sudan fattige trenger penger
Folket i Sudan fattige trenger penger Foto: Beatrice Mategwa (REUTERS)
Sist oppdatert:
Norske milliarder fungerer ikke optimalt i u-land.

Hvert eneste år bruker Norge rundt 20 milliarder kroner på bistand. I en ny rapport fra Norad kommer det frem at bistanden virker, men ikke godt nok.

NA24 - din næringslivsavis

Virker ikke godt nok
Hovedkonklusjonen er at mange mennesker har fått et bedre liv som følge av den norske bistanden. Men det finnes ikke helnorske resultater.

- Det er menneskene, institusjonene, bedriftene og myndigheten i utviklingsland som produserer resultater. Bistanden kan bare bidra. Norsk bistand gir best resultater når politisk dialog, faglig engasjement, penger og konkret innsats virker sammen i en langsiktig ramme, sier Norads direktør Poul Engberg-Pedersen i en pressemelding.

Ifølge rapporten virker det som den internasjonale bistanden har relativt liten innflytelse på økonomisk vekst i fattige land, men at den er viktig for menneskers og staters overlevelse og utvikling.

Verden bidrar med 105 mrd.
Internasjonal bistand har økt sterkt de siste årene, fra om lag 50 milliarder dollar i 2000, til om lag 105 milliarder dollar i 2005 og 2006.

Det høye nivået i 2005 og 2006 skyldes ekstra bevilgninger pga tsunamien og jordskjelvet i Pakistan, ekstraordinære økninger til Afghanistan og Irak, og stor gjeldslette til blant annet Irak og Nigeria.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere