NA24.no

20. runde er klar

Sist oppdatert:
Oljedirektoratet har tildelt totalt 21 nye lisenser i Barentshavet og Norskehavet.

Resultatet av tildelingen i 20. lisensrunde på norsk sokkel ble lagt frem torsdag kveld. Det viser en klar satsning fra oljeselskapene på nye leteområder i Barentshavet og Norskehavet.

Totalt har Oljedirektoratet nå gått ut med tilbud på andeler 21 nye lisenser til 34 oljeselskaper i disse områdene. Det er ikke tildelt andeler i nye lisenser Nordsjøen i forbindelse med runden.

- Tildelingene er i tråd med Oljedirektoratet (OD) si tilråding. OD ser det som viktig at aktiviteten i Norskehavet og Barentshavet er jamn, og tildelingene i 20. runde vil gjøre sitt til det, sier direktør for leting Sissel Eriksen i en kommentar.

Da lisensrunden ble utlyst i fjor omfattet den 70 blokker fordelt med 51 i Norskehavet og 28 i Barentshavet.

Mange Barentsblokker
I Barentshavet har OD gått ut med tilbud på ni nye lisenser som totalt dekker 23 blokker. StatoilHydro er tilbudt andeler i tre av lisensene, hvorav to som operatør. Utover dette er det i hovedsak utenlandske selskaper som har satt fokus på Barentshavet.

Italienske ENI, som allerede har gode erfaringer fra leting i Barentshavet gjennom funnet av Goliat-feltet, har tatt to nye operatørskap på lisenser i området med eierandeler på 40 prosent. De øvrige selskapene som er tildelt operatørskap i denne runden i Barentshavet er amerikanske Marathon Oil, britiske BG Group, østerrikske OMV, franske Total og GDf Suez, alle med et operatørskap hver.

Av de andre norske børsnoterte oljeselskapene er Det norske oljeselskap og Aker Exploration tilbudt 20 prosent i hver sin lisens, mens Rocksource er tilbudt 20 prosent i to felt og 30 prosent i ett.

Konsernsjef Trygve Pedersen i Rocksource har følgende kommentar til NA24:

- Rocksource har tidligere kommunisert at alle lisenser vi har søkt på i 20. runde er testet med elektromagnetisk (EM) teknologi. Vi er meget fornøyd med tildelingen, da hver av de tildelte lisensene gir oss mulighet til å bore på prospekter som har høy sannsynlighet for å påvise kommersielle funn.

Se kart over tildelingene her

Norskehavet
Til forskjell fra tildelingen Barentshavet er de nye lisensene i Norskehavet stort sett tildelt på naboblokker til eksisterende lisenser. Dette er fordelt med 12 lisenser fordelt på totalt 40 blokker eller deler av blokker.

StatoilHydro er i Norskehavet tildelt tre nye operatørskap, samt en eierandel i en fjerde lisens. De øvrige operatørskapene er fordelt med en lisens på selskapene Chevron, BG Group, Hess, ExxonMobil, Lundin, PetroCanada, Norske Shell, North Energy og E.ON Ruhrgas.

Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker Exploration er tilbudt 20 prosents eierandeler i tre lisenser i Norskehavet. Oslo-noterte Noreco er tilbudt eierandeler i fem av lisensene.

Full liste over tildelingene finner du her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere