*Nettavisen* Økonomi.

200 000 bilførere har tatt selfies bak rattet

SELFIES: Nå har nordmenn begynt å gjøre dette bak rattet også! Foto: Lev Dolgachov (Colourbox)

SpareBank 1 frykter denne trenden.

04.07.14 13:32

4 av 10 bilførere har sendt sms under kjøring. Over 200 000 bilførere har tatt tatt selfies bak rattet, det viser en fersk undersøkelse fra Respons Analyse for SpareBank 1 som tar for seg bilføreres unoter under bilkjøring.

– Bilkjøring krever din fulle oppmerksomhet. Alt du forsøker å gjøre samtidig som du kjører, stjeler viktige sekunder fra selve kjøringen, og kan i verste fall ta liv, advarer skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 Forsikring, i en pressemelding.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er stor forskjell på å miste 5 sekunder av favorittserien på TV enn på å kjøre lengden av en fotballbane i blinde, sier Fred Nilsen. Foto: Lasse Lerdahl

Mangel på oppmerksomhet bak rattet er medvirkende i over halvparten av dødsulykkene på norske veier, i følge analyser fra Statens Vegvesen.

Selfies bak rattet
Blant de yngste har hele 14 prosent tatt selfies mens de kjører.

– Den yngre generasjonen er vant til å gjøre flere oppgaver på en gang. Men det er stor forskjell på å miste 5 sekunder av favorittserien på TV enn på å kjøre lengden av en fotballbane i blinde, sier Nilsen i meldingen.

Han frykter at teksting og sosiale medier vil utgjøre en vesentlig større fare i trafikken enn andre oppmerksomhetstyver man er vant til fra tidligere.

Oppmerksomhetstyver
Nordmenn driver med mye annet bak rattet enn å styre bilen:

Her er topp-listen fra undersøkelsen:

  • 75 prosent har fiklet med radioen/stereoanlegget under bilkjøringen
  • 70 prosent har drukket og spist mat bak rattet
  • 59 prosent har snakket i håndholdt mobil
  • 38 prosent av bilførerne har sendt sms mens de kjører
  • 11 prosent har vært på internett med mobilen
  • 8 prosent har sjekket facebook
  • 6 prosent har tatt bilder/selfie
  • 4 prosent har chattet på sosiale medier


De vanligste oppmerksomhetstyvene under bilkjøring er fortsatt praktiske aktiviteter som å fikle med radioen eller stereoanlegget (75 prosent) eller å spise eller drikke bak rattet (70 prosent), skriver SpareBank 1 i meldingen.

- Det virker kanskje uskyldig, men alt som tar fokus fra bilkjøringen og trafikken kan skape farlige situasjoner. Tar du øynene fra veien i mer enn to sekunder, dobler du risikoen for å krasje. Å strekke seg etter en gjenstand i bilen, øker risikoen for en bilulykke med ni ganger, forteller Nilsen i meldingen.

Annonsebilag