*Nettavisen* Økonomi.

200 millioner i skistjernenes skattekiste

GULL VERDT: Therese Johaug med gullmedaljen etter seiren i 15 km skiathlon i ski-VM i Seefeld. Johaug kan tjene flere millioner kroner på Ski-VM. En selvvalgt del av inntektene kan hun plassere i Skiforbundets Løperfond til karrieren er over. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: Fredrik Hagen (NTB scanpix)

Ordningen gir utsatt skatteplikt i mange år.  - Ganske spesielt, mener jusprofessor.

- Det er en fantastisk avtale, ingen tvil om det.

Slik omtaler Helge Sigmund Bie Norges Skiforbunds Løperfond, som han inntil nylig var styreleder for. I Løperfondet, og lignende ordninger som andre idrettsutøvere har, kan utøverne plassere inntekter fra premier, vinnerbonuser og sponsoravtaler.

Beskatning utsettes og pengene blir stående i fondet til karrieren tar slutt. Utøverne selv bestemmer hvor mye de setter av på denne måten - inntektene må tas ut og beskattes på vanlig måte i løpet av seks år etter karriereslutt.

- Det har ikke vært så mye fokus på dette, kanskje fordi det handler om idrettsutøvere. Ordningen er etablert gjennom en praksis. Det er ingen lovbestemmelse som hjemler dette. Så rent formelt er dette å strekke tolkningen av reglene. Å utsette skatteplikten i mange år er veldig spesielt, sier Frederik Zimmer, jusprofessor og rådgiver i advokatfirmaet Bahr.

- Fordeler du aldri får vite om

Slik omtaler Skiforbundet selv fondet:

«Norges Skiforbunds løperfond er opprettet for å sikre at betalinger til skiløpere skjer i samsvar med NSF's og FIS's regler. I tillegg skal det også sikre skiløperne midler til nødvendig bruk i den aktive periode og til utdannelse og utvikling til yrkesliv og fremtidige karriere.»

Noen vil nok også mene avtalen er økonomisk gullkantet, særlig dersom inntektene er høye.

- Jeg anslår at det er pluss, minus 200 millioner i fondet nå. Skiløperne har mange andre fordeler også, men det får du ikke vite om, sier Bie.

Fondet ble opprettet i 1985. For noen år siden ble det flyttet over i Enhetsregisteret - foretak i dette registeret er ikke pliktig å innrapportere årsregnskap. Løperfondet er er registrert i næringskoden «Fond/legater som støtter veldedige og allmennyttige formål».

Ifølge årsberetningene ble det satt av rundt 40 millioner i året i fondet i 2015-2017.

Klikk på bildet for å forstørre.

SPESIELT: - Denne typen skatteutsettelse er å strekke reglene, det er ingen lovbestemmelse som hjemler dette, sier jusprofessor og rådgiver i BAHR, Frederik Zimmer (innfelt), skatteekspert og tidligere høyesterettsdommer. Her er Emil Iversen og Johannes Høstflot Klæbo med gullmedaljene etter langrenn lagsprint for menn i ski-VM i Seefeld. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Muligheten for å plassere en selvvalgt del i fondet betyr skattutsettelse som kan være ganske gunstig, særlig i år med ekstra god inntekt.

For Therese Johaug var 2015 et slikt år. Da vant hun verdenscupen, tok tre VM-gull og vant veldig mange renn, minnes Jørn Ernst, Johaugs manager, som sier dette om hvordan hennes inntekter kanaliseres:

- Det går noe til fondet, og noe til Setra AS (Therese Johaugs heleide aksjeselskap, red.anm.). Fordelinga varierer litt, for noen år siden gikk alt til fondet, sier Ernst til Nettavisen.Økonomi.

I 2015 hadde Johaug en inntekt fra sponsoravtaler og bonuser på om lag 10-12 millioner kroner. Men ikke alt av inntekter vises på inntektssiden i skatteoppgjøret. Ifølge Skattelistene hadde Johaug i 2015 en inntekt på 4,7 millioner kroner.

Siden Johaug var utestengt fra konkurranse i to sesonger, uteble de premie-relaterte inntektene i 2017 og 2018. Årets sesong blir mer innbringende.

Inntekt blir formue

Fra 2015 til 2016 økte Therese Johaugs formue med 12 millioner kroner, fra 36 til 48 mill. kroner. Bie vil ikke oppgi hvor mye Johaug har plassert i fondet.

- Det får du aldri vite! sier Helge Sigmund Bie.

Han sammenligner ordningen med dine og mine bankinnskudd:

- I løpet av 25 år har det ikke vært en eneste lekkasje fra Løpefondet, sier han.

Utøvere som flytter inntekter til Løperfondet, må føre dem opp som formue.

- De får jo da en høyere formuebeskatning. Formuen vil være et bruttobeløp - det innrapporterte beløpet inklusive riktig skatt, sier Bie.

Å fordele inntekten over flere år, kan være skattegunstig blant annet fordi innslagspunktet for trinnskatten (tidligere toppskatt) blir lavere. Samtidig må du betale formueskatt. Formueskatt-satsen er for tiden 0,85 prosent - har du 10 millioner i formue, betaler du da 85.000 kroner i formueskatt.

- Det er en flott ordning for utøverne. De får dekket direkte kostnader til idretten de driver og siden kan de fordele inntektene på flere år, noe som samlet gir dem en skattefordel, sier Håkon Wibstad, økonomisjef i Skiforbundet.

- En dristig tolkning av skattereglene

Zimmer påpeker at ordningen med disse fondene ble innført i en tid hvor utøverne var amatører og derfor ikke skulle ha inntekter. Det var i 1985, og mye har skjedd siden da:

- Før var man amatør, og da ble det et problem hvis man hadde inntekter. Men den begrunnelsen er ikke gyldig lenger. Av en eller annen grunn er dette blitt stående. Man har vel ikke følt seg kallet til å gjøre noe med det.

Utsettelse av skatteleggingen i mange år er en høyst uvanlig praksis, fremholder den erfarne skattejuristen.

- Dette er bygget på standardvedtekter for idrettsutøvere og i sin tid godkjent av Finansdepartementet - men de har jo ingen annen hjemmel for å godkjenne dette enn de alminnelige skattereglene, og som sådan er dette en ganske dristig tolkning av reglene, sier Zimmer.

Noen ønsket høyere risiko

Utøvernes inntekter er i hovedsak plassert som vanlige bankinnskudd. Men det har vært etterspørsel blant noen utøvere etter å plassere penger med større risiko-eksponering, viser dette skrivet.

Derfor har forbundet inngått en avtale om mulig investering av midler i Danske Bank Horisont Aksje - forutsentingen er at man da har 750.000 i den "ordinære" delen av fondet. Over 5 år har dette fondet gitt et avkastning på 61 prosent.

- Det er et fond ganske på snittet, med god avkastning over ti år, mindre bra det siste året, sier analytiker Thomas Furuseth i Morningstar.

- Mesteparten står i banken, men det er en mulighet til å plassere i aksjefond. De fleste er forsiktige med dette og jeg tror ikke det er så mye som er plassert i aksjefond, sier Wibstad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag