*Nettavisen* Økonomi.

2012 får et billion-budsjett

Foto: (Montasje)

Norges inntekter og utgifter har aldri vært større.

07.03.11 08:13

Utgiftsveksten i Norge gjør at Statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Sigbjørn Johnsen i løpet av regjeringens budsjettkonferanse på Torbjørnrud i helgen la fram dokumenter for resten av regjeringen som viser at det norske statsbudsjettet for 2012 vil passere 1 billion, les: 1000 milliarder, kroner på utgiftssiden, skriver Dagens Næringsliv.

Veksten i oljeinntektene er så store at til tross for at utgiftssiden vokser vil den sittende regjeringen uten problemer kunne presentere et utvidet budsjett uten å bryte med handlingsregelen – en oljepengebruk tilsvarende fire prosent avkastning av oljeformuen, skriver avisen.

Les også: Nekter å kutte bensinprisen

Arbeiderpartiet har lagt hodet på blokken overfor velgerne med å love sykehjemsplass eller omsorgsbolig til alle som trenger det innen 2015.

Selv om innføringen av formuesskatten i 2006 har redusert inntektsforskjellene i Norge, vil SV gå lenger i å «flå de rike». SV ønsker å redusere skatteletten som skjermingsfradraget gir og ser at statens skatteinntekter gjennom dette kan økes med 600 millioner kroner. SV har også luftet ideen om å øke boligskatten.

I budsjettet har Stoltenberg og Johnsen lagt opp til et handlingsrom på fire milliarder kroner, det vil si penger som kan brukes på nysatsinger etter at den naturlige utgiftsveksten er betalt. Likevel er det mest interessante spørsmålet hvor mye ekstra penger regjeringen skal legge inn i reviderte statsbudsjett til valgkamppositive tiltak.

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag