NA24.no

206.000 kroner i banken - i snitt

Kvænangen kommune
Kvænangen kommune Foto: Google Street View
Sist oppdatert:
Trøndere har 200.600 kroner i banken, bergensere 211.700 kroner, mens innbyggerne i Oslo har 241.800 kroner. Sjekk din kommune.

Gjennomsnittlig bankinnskudd blant personer i Norge er nå kommet opp i 206.900 kroner. Det er nesten en dobling på 10 år.

Ferske ligningstall som Intrum Justitia har innhentet fra Statistisk sentralbyrå, viser at gjennomsnittlig bankinnskudd blant personer over 17 år for første gang har passert 200.000 kroner. Ved inngangen til 2012 var beløpet på 206.900 kroner. Det tilsvarer en økning på 84,6 prosent de siste ti årene.

(finn tallene for din kommune nederst i saken)

Mer å rutte med
- Nordmenn har hatt en høy lønnsvekst, samtidig som boligrentene er lave. Dermed har vi fått mer å rutte med. Det er veldig positivt at folk sparer mer. I tillegg er det blitt en trend at stadig flere betaler ned ekstra mye på gjelden, sier administrerende direktør Reidun Korsnes i Intrum Justitia AS.

Med utsikter for fortsatt god lønnsvekst og lav rente på boliglånene, tror hun at sparingene vil fortsette å øke.

(se topp og bunn for kommuner og fylker i tabell under)

Kvænangen på topp
Kommunelisten toppes av Kvænangen, som i løpet av 2011 økte gjennomsnittlig bankinnskudd fra 202.900 til 373.900 kroner. Årsaken til den formidable økningen i den lille kommunen ligger i at hjørnesteinsbedriften Jøkelfjord Laks AS ble solgt. De tre gründerne, som alle er bosatt i Kvænangen, fikk dermed store beløp på sine private bankkontoer. Det trekker opp snittet i en kommune med under 1.300 innbyggere.

Kommunene Hemsedal og Fedje tar andre- og tredjeplassen med gjennomsnittlige bankinnskudd på henholdsvis 344.600 kroner og 326.500 kroner. I Oslo har befolkningen over 17 år et gjennomsnittlig bankinnskudd på 241.800 kroner, I Bergen 211.700 kroner og Trondheim 200.600 kroner.

Båtsfjord er kommunen der innbyggerne har minst bankinnskudd med 131.200 kroner.

Blant fylkene er det Oslo som topper med et gjennomsnittlig bankinnskudd på 241.800 kroner. Sogn og Fjordane følger på andreplass med 238.100 kroner. På bunn finner vi Finnmark med 162.000 kroner.

Sjekk din kommune her

Sparetips
Reidun Korsnes mener at flest mulig bør spare, slik at man har en buffer i tilfelle noe uforutsett skulle skje.

- Inngå en spareavtale med banken din, slik at det blir overført et fast beløp til en sparekonto hver måned. Selv et lite månedlig beløp til blir over tid til en betydelig sum, sier hun.

Hun anbefaler også å sette opp månedsbudsjett, slik at du vet hvor mye du har å rutte med. Dessuten bør du ha god oversikt over regningene dine, slik at de blir betalt i tide.

Smarte spareordninger
I tillegg minner hun om at det finnes en rekke smarte spareordninger. Korsnes trekker spesielt frem Boligsparing for Ungdom (BSU), for dem som er under 34 år.

- Boligprisene har steget kraftig de siste årene. Når bankene i tillegg stiller krav om minimum 15 prosent egenkapital ved kjøp av egen bolig, er BSU mer aktuelt enn noen gang, sier hun.

(tabellen viser gjennomsnittlig bankinnskudd for personer over 17 år, samt endring i prosent. Kilde: Intrum Justitia / SSB):

Sjekk din kommune her

Sjekk din kommune her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere