NA24.no

2100 flere arbeidsledige i oktober


Det ble 2100 flere arbeidsledige i oktober, viser sesongjusterte tall fra NAV. Foto: Morten Holm / Scanpix
Det ble 2100 flere arbeidsledige i oktober, viser sesongjusterte tall fra NAV. Foto: Morten Holm / Scanpix Foto: Morten Holm (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Årets største oppgang i ledigheten.

Det ble 2100 flere arbeidsledige i oktober, viser sesongjusterte tall fra NAV.

Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak økte med 2000 personer.

– Økningen i oktober er den største vi har sett så langt i år. Den er fortsatt sterkt oljedrevet, og rammer først og fremst Vestlandet, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Tidligere i oktober varsler NAV at ledigheten vil øke raskere i tiden fremover.

80.000 helt ledige
De ujusterte tallene viser at det ved utgangen av oktober var 80.000 personer registrert som helt ledige hos NAV.

Det siste året har dermed 7900 flere blitt arbeidsledige. Ledigheten er på 2,9 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,7 prosent i oktober i fjor.

Bruttoledigheten, som er summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, nådde 94.400 personer i oktober. Det tilsvarer 3,5 prosent av arbeidsstyrken.Siden i for er økningen på 11.700 personer.

Øker mest i Rogaland
I løpet av oktober hadde fylkene Møre og Romsdal, Rogaland og Hordaland hadde størst prosentvis økning i ledigheten. Finnmark og Nord-Trøndelag var fylkene med størst nedgang i ledigheten i samme periode, opplyser NAV.

Det siste året har antallet helt ledige økt med 79 prosent i Rogaland, og med henholdsvis 35 og 28 prosent i Møre og Romsdal og Hordaland.

Ved utgangen av oktober var ledigheten høyest i Aust-Agder og Rogaland, begge med 4,0 prosent av arbeidsstyrken. Ledigheten var lavest i Sogn og Fjordane og Oppland, med henholdsvis 1,7 og 1,9 prosent av arbeidsstyrken.

Hedmark, Finnmark og Østfold er fylkene med størst nedgang i ledigheten det siste året.

Øker mest for ingeniør- og ikt-fag
Ledigheten øker mest for ingeniør- og ikt-fag, hvor det var 2900 flere helt ledige enn for ett år siden. Økningen er på 73 prosent. Deretter følger ledighetsøkningen på 37 prosent for personer med bakgrunn fra industriarbeid, fulgt av meglere og konsulenter med 23 prosent.

Alle disse yrkesgruppene er sterkt påvirket av nedgangen i oljebransjen, påpeker NAV.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere