NA24.no

215 milliarder forsvant

Sist oppdatert:
Hele fjorårets oppgang på Oslo Børs er radert bort. Og tapene vokser.

Oslo Børs er oppe i et tosifret tap så langt i år. Tendensen de siste dagene fortsetter og det er langt mellom lyspunktene for investorene.

NA24 - din næringslivsavis

Fredag ettermiddag er hovedindeksen på Oslo Børs ned 2,15 prosent til 440,16 poeng.

Siden nyttår har Oslo Børs falt over ti prosent og er nede på nivåer tilsvarende inngangen til 2007. I fjor steg børsen til slutt 11,5 prosent, men den urolige situasjonen som har preget det siste halvåret slipper ikke taket.

Verst i Europa
Frykten for en solid økonomisk er i ferd med å ta overhånd blant investorene på Oslo Børs. De siste dagene har vært helrøde. I årets åtte børsdager har kun to vært positive. Verdier for 215 milliarder er borte.

Fallet på rundt 10 prosent gjør Oslo Børs til en av de svakeste i Europa. Sammen med de andre nordiske børsene peker det norske aksjemarkedet seg spesielt ut. De store markedene i London, Paris og Frankfurt klarer seg mye bedre. Likevel er det et solid fall i det europeiske aksjemarkedet.

Fredag råder særlig bekymringer knyttet til selskapenes inntjening i Europa. Faren for at stormen som råder i finansmarkedene skal slå ut negativt på selskapenes resultatvekst brer seg i aksjemarkedet. Børsene har fått et markant fall, og det er særlig antagelsen om at den amerikanske økonomien er på vei inn i en resesjon som preger nyhetsbilde. Tegnene fra makroverden peker mot en lengre periode med økonomisk nedgang i USA, og en truende smitteeffekt på resten av verden skremmer investorene.

Usikkerheten gir utslag i store svingninger og volatiliten gjør situasjonen uforutsigbar.

Alt faller
Ingen av børsselskapene i Oslo slipper unna. Alt faller, men tungvekterne peker seg ut blant de som får lide hardest. Det er de mest likvide aksjene og der det er lettest å komme seg ut. Kjøperne på Oslo Børs er avventende og ikke villig til å kjøpe på nivåene til den stadig voksende selgermassen.

Oljeprisen har falt til 91,53 dollar fatet på råvarebørsen i London. Så lav har ikke februarkontrakt på nordsjøolje vært på denne side av nyttår. Svak dollar hjelper ikke på utviklingen for de dollarsensitive selskapene.

StatoilHydro klarer seg best blant de største selskapene på Oslo Børs. Oljegiganten faller 0,45 prosent til 156,30 kroner. Verre går det med den siste tidens vinnere. Nedturen fortsetter for Yara som er ned 4,81 prosent til 257 kroner, og har siden toppnoteringen på 290 kroner for to dager siden falt nærmere 13 prosent. Mørke skyer skygger over solenergiselskapet REC. Aksjen faller 3,90 prosent og siden nyttår er aksjen ned over 24 prosent. Orkla har falt 20 prosent i 2008, og fredag er fallet på 4,11 prosent til 84 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere