NA24.no

Krisestemning på børsen

Sist oppdatert:
Årets nest verste børsdag er over. Frykten tok overhånd.

Oslo Børs har lagt bak seg den nest verste børsdagen i 2008. Det er faktum etter at investorene i dag rømte de råvarebaserte aksjene.

NA24 – din næringslivsavis

Tirsdag stupte hovedindeksen på Oslo Børs 5,57 prosent til 357,82 poeng. Dette er det største fallet siden børsen falt 6,4 prosent den 21. januar i år.

- Det er ikke så lett å forklare børsfallet, men det ser primært ut til å skyldes et salg i råvarer, sier informasjonsrådgiver Guro Steine på Oslo Børs til NA24.

En megler NA24 snakket med uttalte at han ikke er overrasket, men at dagens utvikling er i overkant, sammenlignet med de europeiske børsene.

Rykter om fondkollaps
Han forteller videre at det i tillegg går rykter om at det er noen hedgefond med stor råvareeksponering som er i trøbbel etter at bankene har strammet grepet.

I forrige uke gikk det råvarebaserte hedgefondet Ospraie Fund dukken. Det skjedde etter at de hadde måttet tåle store tap på sin spekulative handel i august. Fondet ble oppløst og verdiene på det som er igjen i selskapet er delt ut til aksjonærene.

Nå råder altså frykten om at det skal skje igjen.

Oljeprisen faller videre
I oljemarkedet ble dagen OPEC-møte i Wien fulgt med argusøyne. Den mektige oljeministeren til Saudi-Arabia, Ali al-Naimi, uttalte før møtet startet at det er nok tilbud for å møte etterspørselen, men signaliserte samtidig at det ikke vil komme noen kutt under møtet som holdes i Wien.

- Oljemarkedet er velbalansert og lagrene er sunne, sier Al-Naimi ifølge Bloomberg.

Oljeprisen flørter for alvor flørter med 100-dollargrensen. Tirsdag ettermiddag noteres ett fat nordsjøolje til 101,23 dollar fatet, en nedgang på 2,08 prosent det siste døgnet.

Det igjen sendte StatoilHydro ned 6,62 prosent til 135,40 kroner.

Massakre i Yara
Det var børslokomotivene som trakk hele børsen med seg nedover. Gjødselkonsernet Yara endte opp sammen med REC som de store taperne. De to gigantene i norsk målestokk fikk unngjelde av aksjonærene. Yara-aksjen ble sendt ned hele 12,52 prosent til 262 kroner.

Solenergiselskapet REC ble sendt ned 11,66 prosent til 125 kroner.

Kalddusj i Europa
Ute i Europa er de langt bedre innstilt til de fallende olje- og råvareprisene, men det endte med en solid kalddusj til slutt her og.

Den tyske DAX-indeksen falt 0,42 prosent, mens den britiske FTSE 100-indeksen og den franske CAC 40-indeksen falt henholdsvis 0,62 prosent og 1,44 prosent. Svenskene måtte se at OMX-børsen falt 1,09 mens danskene og finnene må finne seg i at deres to respektive referanseindekser ble sendt ned 1,95 og 1,80 prosent. Moskva ble verst i Europa med et fall på 7,51 prosent tirsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere