NA24.no

22,4 milliarder i pluss

Lavere oljeeksport bidro til fortsatt lavt handelsoverskudd i Norge.

I juni ble det eksportert varer for 58,3 milliarder kroner, mens importen i samme måned utgjorde 35,9 milliarder kroner, melder Statistisk sentralbyrå.

NA24 - din næringslivsavis

Dette ga et overskudd for utenrikshandel med varer på 22,4 milliarder kroner.

Lavere oljeeksport
Sammenlignet med samme måned i fjor falt handelsbalansen med 16,6 milliarder. Hovedårsaken til dette er den vedvarende lave oljeeksporten, men også lavere eksport av naturgass og metaller bidrar til lavere eksporttall.

Samtidig gikk importen ned med 5,9 milliarder. Lavere import av industrimaskiner, biler, metallvarer og malmer var blant de største bidragene til dette.

Råoljepris på 444 kroner
Det ble eksportert råolje for 19,2 milliarder i juni i år, den høyeste månedsverdien hittil i år.

- Sammenlignet med fjorårets verdi er dette veldig lavt – men fjorårets oljepriser og eksportverdier for råolje var spesielt høye. Gjennomsnittlig pris per fat råolje var på 444 kroner, en nedgang på 254 kroner sammenlignet med den høye prisen i juni i fjor, men en oppgang på 70 kroner sammenlignet med mai i år. Antall eksporterte fat er lavere enn både mai i år og juni 2008, melder SSB.

Videre skriver SSB at selv om den månedlige oljeprisen er langt lavere enn i 2008, har den vist en positiv utvikling i første halvår. Veksten har vært tydeligst i andre kvartal.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere