NA24.no

Skrekkens liste

Sist oppdatert:
Se hvor mye av dine pensjonspenger som har gått tapt på grunn av finanskrisen i USA.

Finanskrisen i USA har herjet med Oljefondet, eller Statens Pensjonsfond - utland. Norges gigantiske oljeinntekter er investert i over 7000 selskaper verden over. Men det har vist seg at fondets investeringer i finanssektoren i USA har vært katastrofale.

NA24 – din næringslivsavis

Kollapsen i stadig flere bankgiganter i USA kan koste Oljefondet, og Norges fremtidige pensjonister, dyrt.

Over ende i mars
Elendigheten startet allerede i mars da investeringsbanken Bear Sterns gikk over ende. Deretter kom tapene i Lehman Brothers i september, i tett følge av Freddie Mac og Fannie Mae. Så kom havariet i verdens største forsikringsselskap AIG, før sparebankgiganten Washington Mutual gikk over ende natt til fredag.

Oljefondet har puttet store summer inn i disse selskapene, både når det gjelder aksjer og obligasjoner.

Den siste offisielle uttalelsen fra Oljefondet om eierposisjonene er fra nyttår. Hva som har skjedd i ettertid er det derimot helt taust om. Først om tre måneder får vi vite nøyaktig hvordan det har gått med investeringene.

Stygge tall
For det er stygge tall det er snakk om når man ser på hvor mye som kan gå tapt i de mange konkursene.

De siste 12 månedene har forvalterne på Bankplassen i Oslo måttet bokføre en avkastning på minus 147 milliarder kroner

Bear Sterns
Bear Sterns var først ute. I mars ble banken solgt på vraksalg til JPMorgan for bare 2 dollar per aksje. Ifølge beholdningen til Oljefondet ved årsskiftet eide vi da aksjer for rundt 200 millioner kroner. Det var bare smuler igjen, eller rundt 3,5 millioner kroner, av disse verdiene da investeringsbanken ble solgt.

Lehman Brothers
Lehman Brothers-konkursen har også kostet oljefondet dyrt. Ved årsskiftet satt oljefondet investert med over syv milliarder kroner investert i aksjer og obligasjoner i banken. -Vi var godt investert i banken ved årsskiftet og er det fortsatt, sa Siv Meisingseth ved Norges Bank da konkursen ble kjent. Ifølge Financial Times gamblet Norges Bank i sommer på at Lehman skulle overleve. Det resulterte i at oljefondet kjøpte seg kraftig opp i banken, og gikk dermed på et tap på to milliarder kroner bare på aksjer i denne investeringsbanken da den gikk over ende i september.

AIG
Når det gjelder havariet i forsikringsgiganten AIG antas det at Oljefondet har tapt minst 100 millioner kroner.

Washington Mutual
Det ferskeste tapet kom natt til fredag. Da ble det klart, at den største bankkonkursen gjennom tidene i USA var et faktum. Sparebanken Washington Mutual gikk over ende, og påførte Oljefondet et aksjetap på 170 millioner kroner, såframt fondet ikke har solgt seg ut av banken siden nyttår. Dette blir likevel småpenger mot de over åtte milliarder kronene Oljefondet har i obligasjoner i banken. Seniorøkonom Erik Bruce i Nordea uttalte til NA24 fredag at store deler av obligasjonsporteføljen regnes som tapt.

Fannie&Freddie
Boliglånsbankene Freddie Mac og Fannie Mae er verdens største i sitt slag. Her reduserte oljefondet sin eksponering fra 129 til 88 milliarder kroner i de to selskapene. Oljefondsjef Yngve Slyngstad var likevel ikke videre bekymret for disse gigantinvesteringene da han la fram resultatene for tredje kvartal. Grunnen er at når staten har gått inn i disse selskapene, er investeringene nesten like sikre som statsobligasjoner, ifølge Slyngstad.

147 milliarder forduftet
Disse enorme tapene føyer seg inn i rekken av det som har vært en svært turbulent periode for oljefondet. Da halvårstallene ble lagt fram tidlig i høst, kom det fram at oljefondet måtte bokføre et tap på formidable 147 milliarder kroner de siste 12 månedene. Den internasjonale finanskrisen har så langt kostet norske pensjonister dyrt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere